fallback

САЩ не планират забрана за износ на петрол

Конгресмени призоваха в писмо Джо Байдън да не предприема ограничение на износа на суровината

13:46 | 10.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Администрацията на американския президент Джо Байдън не планира забраната за износ на петрол, за да бъдат стабилизирани цените на горивата в САЩ, коментират източници на Ройтерс. По-рано в четвъртък (9 декември) конгресмени призоваха в писмо Вашингтон да не спира износа на суровината, допълва и Bloomberg.

В него е записано, че забраната за износ няма да намали цените, но може да ограничи местния добив, което би имало също негативен ефект върху пазарите.

До 2015 година САЩ не изнасяха петрол, добиван в страната. Забраната, която продължи повече от 40 години, беше вдигната под натиска на компаниите, добиващи шистов газ и петрол. Според Bloomberg връщането на ограничението е една от опциите обмисляни от Белия дом, за да се справи с ръста на цената на горивата в САЩ.

По закон Байдън има право да спре износа за срок от 1 година при извънредно положение.

Преди ден стана ясно, че САЩ вероятно няма да наложат санкции срещу енергийния сектор на Русия, дори и при военна инвазия на Москва в Украйна. Причината са опасенията как този ход ще се отрази на петролните пазари, защото Русия е голям износител на природен газ и петрол.

През ноември САЩ освободиха и част от своите стратегически петролни резерви, но тази интервеция не доведе до съществено намаляване на цените на горивата, които са особено чувствителни за американците.

Само през ноември цената на горивата в страната се повиши с 60% на годишна база. Но от началото на ноември досега има известно намаление - с около 10%, допълва Ройтерс. Средно цената на горивата в САЩ достигна 3,34 долара за галон, спрямо 2,16 долара в началото на декември 2020 година. В началото на ноември един галон бензин в САЩ се продаваше за средно 3,42 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още