fallback

Джо Байдън: Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да прави тези ходове?

Това е началото на руска инвазия в Украйна, нямаме намерения да се бием с Русия, смята американският президент

21:53 | 22.02.22 г. 17

САЩ също отвърнаха на последните ходове на руския президент Владимир Путин в Украйна. На своя пресконференция американският държавен глава Джо Байдън обвини Русия в нарушаване на международното право. „Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да обявява нови т. нар. „страни“ в територия, която принадлежи на неговите съседи?“, заяви Байдън пред медии.

В понеделник руският президент Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният глава изпрати войски в двата района.

Байдън определи това като нарушение на международното право. „Според мен той създава обосновка за завземането на още територия насила и ако чуем речта му от миналата вечер, той създава обосновка да направи много повече. Това е началото на руска инвазия в Украйна, както той индикира и за която потърси разрешение от парламента си“, каза Байдън.

На своята пресконференция Байдън обяви какви ще са санкциите на САЩ срещу Русия. Страната ще наложи ограничения върху руската банка ВТБ и нейно подразделение.

Ограниченията ще забранят на американските финансови институции да обработват трансакции от ВТБ. Това ще прекъсне трансакциите, обвързани с щатски долари. Байдън обяви също, че Вашингтон ще ограничи и търговията с държавния дълг на Москва. „Това означава, че сме отрязали достъпа на руското правителство до западно финансиране“, каза Байдън.

Санкциите, които трябва да забранят на американските банки да търгуват с руски държавни облигации в бъдеще, ще прекъснат достъпа на Москва до западните капиталови пазари, подчерта Байдън. Миналата година правителството на САЩ вече забрани на американските финансови институции да търгуват с държавни облигации на първичния пазар, но не и на важния вторичен пазар.

Байдън бе категоричен, че ако Русия продължи с действията си, САЩ „ще ескалира санкциите“.

Президентът посочи също, че Вашингтон работи с Германия, за да подсигури, че дейността по „Северен поток“ 2 няма да продължи.

„САЩ ще продължат да осигуряват отбранителна помощ на Украйна“, посочи американският държавен глава, като допълни, че вече е разрешил разполагането на американски войски и екипировка, за да се засилят Балтийските страни – Естония, Латвия и Литва. „Нека съм ясен – това са изцяло ходове на защита, нямаме намерения да се бием с Русия“, каза Байдън, но посочи, че САЩ и съюзниците й, че защитават "всеки инч" от територията на НАТО.

По-рано във вторник британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната ще наложи санкции на пет руски банки и на трима богаташи. Външните министри на Европейски съюз (ЕС) също се споразумяха да наложат санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още