fallback

Опасенията от рецесия оцветиха Wall Street в червено за втори пореден ден

Протоколите от заседанието на Фед помрачиха настроението на щатските борси

23:32 | 06.04.22 г.

Водещите щатски индекси се понижиха за втори пореден ден, а доходността по щатските облигации достигна нови върхове, след като протоколите от заседанието на Федералния резерв на САЩ предизвикаха опасения за забавяне на икономиката, пише CNBC. Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average записа спад от 0,42%, или 144,67 пункта, до 34 496,51 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля с под 1%, или 43,97 пункта, до 4481,15 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 2,22%, или 315,35 пункта, до 13 888,82 пункта.

По-рано през деня бяха публикувани протоколите от последното заседание на Фед през март, когато регулаторът одобри първото лихвено повишение от 2018 г. насам.

Те показаха, че Фед планира агресивно свиване на рекордния си баланс на стойност около 9 трлн. долара. На заседанието си централните банкери са обсъждали как да свият притежанията си на облигации, като е бил постигнат консенсус за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара - от тях 60 млрд. долара са лимита за държавни облигации, а 35 млрд. долара - за ценни книжа, подкрепени с ипотеки.

Протоколите показаха, че регулаторът е бил готов на по-голямо лихвено увеличение, но несигурността, предизвикана от войната в Украйна, е осуетила тези планове.

"Това бе предупреждение към всички, които си мислеха, че Фед ще е по-гълъбов* в борбата си с инфлацията", каза главният капиталов стратег в LPL Financial Кинси Кросби. "Посланието е: "Грешите"", допълни Кросби

В сряда доходността по 10-годишните щатски облигации надмина 2,65% и достигна тригодишен връх, задържайки се на това равнище след публикуването на протоколите на Фед. В края на борсовата сесия доходността по бенчмарка бе на ниво от 2,58%.

"Смятам, че пазарът започва да схваща, че идеята за лимит от 60 млрд. долара за държавни облигации и от 35 млрд. долара за ценни книжа, подкрепени с ипотеки, е сериозна", заяви Джеймс Керон от Morgan Stanley Investment Management.

Технологичните акции отново поевтиняха, докато инвеститорите се подготвяха за по-високи лихвени равнища. Причината е, че според някои тази група акции може да пострада най-много от повишаването на лихвените проценти, тъй като инвеститорите поемат по-малко риск и купуват акции със стабилна печалба, вместо такива, залагащи на растежа и обещаващи голяма печалба в бъдеще.

Ценните книжа на Apple, Microsoft, Amazon и Tesla спомогнаха за понижението на Nasdaq. Акциите на производителите на чипове Nvidia и Marvell Technology изтриха по съответно над 6% и 2% от капитализацията си.

Секторите, които се представят добре при забавящата се икономика, като тези на комуналните услуги и здравеопазването, поеха нагоре. Акциите на производителите на лекарства Amgen и Johnson & Johnson поскъпнаха с по около 2%, а тези на Procter & Gamble, Walmart и Coca-Cola също отбелязаха ръстове.

Водещите индекси се понижиха след публикуването на протоколите на Фед, а след това нараснаха леко. В последните дни представителите на централната банка на САЩ се опитваха да предупредят инвеститорите, че може би предстои по-агресивно затягане на паричната политика. Управителят на Фед Лаел Брейнард подкрепи във вторник по-високи лихви, а ръководителят на банката във Филаделфия Патрик Харкър, заяви, че очаква "серия от умерени, методични увеличения с напредването на годината и развитието на данните".

Цената на петрола намаля - световният бенчмарк Брент поевтиня с над 4% до 101,79 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижи с 4,8% до 97 долара за барел.

Златото поскъпна с 1,3 долара до 1928,8 долара за тройунция.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още