IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед планира да свива баланса си с около 95 млрд. долара месечно

Централните банкери са били готови и за по-големи лихвени повишения през март, показаха протоколите от последното заседание на американския регулатор

21:43 | 06.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tom Williams/CQ Roll Call/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tom Williams/CQ Roll Call/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ планира агресивно свиване на рекордния си баланс на стойност около 9 трлн. долара. Това показват протоколите от последното заседание на банката през март, цитирани от CNBC.

От тях става ясно, че централните банкери са обсъждали как да свият притежанията си на облигации, като е бил постигнат консенсус за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара.

Представителите на банката "общо взето са били съгласни" на лимит от 60 млрд. долара за държавни облигации и 35 млрд. долара за ценни книжа, подкрепени с ипотеки, или общо 95 млрд. долара за период от три месеца.

На заседанието през миналия месец Фед одобри първото лихвено повишение от 2018 г. насам. Протоколите обаче показват, че банкерите са били готови и за по-агресивно затягане на паричната политика.

Това означава, че увеличение на лихвата от 50 базисни пункта (б.п.) може да бъде прието на някое от следващите заседания, което е в съответствие с очакванията на пазара.

"Много участници посочиха, че - на фона на инфлацията, която е много над целта, нарастващите инфлационни рискове и лихва значително под оценките на участниците за дългосрочното й равнище - биха предпочели увеличение от 50 б.п. на това заседание", става ясно от документа.

Несигурността, предизвикана от войната в Украйна обаче е разубедила някои банкери за по-агресивно затягане на паричната политика.

На срещата Фед значително повиши и перспективите си за инфлацията, като понижи прогнозите си за икономическия растеж.

Пазарите очакваха публикуването на протоколите в търсене на сигнали за това накъде ще поеме паричната политика оттук насетне.

Фед увеличи баланса си до около 9 трилиона долара - или над двойно по-голяма сума - чрез месечни покупки на облигации при избухването на пандемията от коронавирус. Тези покупки приключиха само преди месец въпреки данните за рекордната инфлация в САЩ, достигнала нов 40-годишен връх през февруари.

Протоколите потопиха щатските индекси. Към 21:37 ч. българско време бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,44%, или 153,27 пункта, до 34 487,91 пункта.

Технологичният показател Nasdaq отбелязва спад от 2,08%, или 295,19 пункта, до 13 908,97 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с над 1%, или 48,16 пункта, до 4476,96 пункта.

Доходността по 10-годишните щатски облигации се увеличава до 2,614%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още