fallback

САЩ отпускат допълнителни 800 млн. долара военна помощ за Украйна

С новия пакет Вашингтон вече отпусна повече от 3 млрд. долара на Киев от началото на войната

19:45 | 21.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Джо Байдън анонсира нова помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара и коментира, че ще поиска от Конгреса да одобри още средства за страната сега, когато Русия съсредоточава усилията си в Източна Украйна, пише Ройтерс.

Като част от този пакет Вашингтон ще изпрати тежка артилерия, гаубици и 144 хил. амуниции, както и тактически дронове. Отделно Байдън съобщи, че ще отпусне и 500 млн. долара директна икономическа помощ за правителството в Киев. САЩ забраняват и достъпа на руски кораби до своите пристанища.

С анонсираните средства Вашингтон вече е отпуснал 3 млрд. долара на Украйна от началото на войната.

Според американския президент войната в Украйна е пред ключов етап и САЩ и неговите съюзници се опитват да действат "максимално бързо", за да осигурят на Киев нужното оборудване и оръжия.

Преди изявлението си Байдън разговаря лично с украинския премиер Денис Шмигал, който е във Вашингтон и му предстоят редица срещи.

Преди седмица САЩ съобщи за пакет военна помощ за Украйна в същия финансов размер, припомня още Ройтерс. Тя също съдържаше гаубици, както и няколко хеликоптера Ми-17.

Русия съобщи, че военната операция, както нарича офанзивата си в Украйна, се насочва към следващата си фаза - "методично освобождаване" на Донбас. Според анализатори това може да отнеме месеци и ще бъде истински тест за издържливостта на украинските военни.

По повод съобщенията на Москва, че е превзела Мариупол, Джо Байдън коментира, че няма доказателства, че градът е паднал и призова за коридори за евакуация на хората, които се намират в стоманодобивния комплекс "Азовсталь".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още