IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Байдън ще предостави на Украйна повече разузнавателни данни

Тези мерки ще позволят на Киев да се противопостави на силите на Москва в Донбас и Крим и да противодейства на очакваната руска офанзива

07:30 | 14.04.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Администрацията на американския президент Джо Байдън се стреми да разшири значително разузнавателните данни, които предоставя на украинските сили, за да могат те да се противопоставят на военните части на Москва в окупираните от Русия Донбас и Крим - част от промяната в подкрепата на САЩ, която включва и нов пакет за подпомагане на сигурността с по-тежко въоръжение.

Новите указания за разузнаването се случват в момент, в който Белият дом заяви, че ще изпрати на Киев допълнителни оръжия на стойност 800 млн. долара, включително артилерия, бронетранспортьори и хеликоптери, за да помогне на украинските сили да задържат голяма руска офанзива в източната част на страната, която се очаква да се разгърне през следващите дни.

Решението за споделяне на повече разузнавателни данни и предоставяне на артилерия бележи промяна в подхода на администрацията на Байдън към конфликта и се случва след седмици, в които Киев искаше от САЩ и съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор да предоставят танкове, самолети и друго тежко въоръжение, за да отблъсне Русия, която нахлу в Украйна през февруари, пише The Wall Street Journal.

Русия пренасочва войските си към Южна и Източна Украйна, където постигна ранни успехи през първите седмици на инвазията. Украйна използва затишието в бойните действия, за да отправи призиви към Запада за повече оръжия и санкции срещу Русия.

Администрацията на Байдън вече е предоставила хиляди противотанкови оръжия Javelin, зенитни системи Stinger и други оръжия на бойното поле. Администрацията обаче постави границата за изпращане на бойни самолети на Украйна, което според опасенията на Белия дом може да накара Русия да смята Вашингтон за воюваща страна в конфликта. Тя не се съгласи и с призивите на Украйна САЩ и страните от НАТО да установят забранена за полети зона над страната.

Но военната стратегия на Москва напоследък се промени, след като руските сили се оттеглиха от околностите на украинската столица и други градове в северната част на страната, за да се съсредоточат върху очакваната офанзива в Донбас и други райони в Източна Украйна.

Тази промяна допринесе за решението на администрацията в края на миналата седмица да засили обмена на разузнавателна информация, за да помогне на силите на Киев да определят по-добре как руските военни планират да атакуват и да даде възможност на украинците да отговорят с артилерия, атаки с дронове и други оръжия в окупираните части на страната.

САЩ обаче ще се въздържат от предоставяне на разузнавателна информация, която би позволила на украинците да нанасят удари по цели на руска територия в рамките на новата политика - ограничение, което Вашингтон наложи, за да намали риска от разширяване на конфликта, допълват американски представители.

„С развитието на конфликта ние продължаваме да се приспособяваме, за да гарантираме, че операторите разполагат с гъвкавост да споделят подробна и навременна разузнавателна информация с украинците", заяви служител на американското разузнаване, запитан за промените.

Кабинетът на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс изготвя насоки за обмена на разузнавателна информация за шпионските агенции на САЩ, а кабинетът на министъра на отбраната издава паралелен документ за това как да се прилагат тези насоки за военните оператори, твърдят официални лица.

Предишните договорености за разузнавателна информация на САЩ бяха разработени, когато американски служители прогнозираха, че голямото руско нападение ще бъде насочено срещу Киев с цел сваляне на украинския президент Володимир Зеленски, а администрацията се притесняваше за риска от ескалиране на конфликта с Москва.

Изхождайки от тези предположения, САЩ споделиха с Киев разузнавателна информация за руските възможности в Донбас и Крим, но спряха да предоставят данни за насочване, които биха позволили на украинците да предприемат офанзивни действия за връщане на тези територии, които силите на Москва окупираха през 2014 г.

Според официални лица, когато Русия е позиционирала силите си за голяма офанзива в Източна Украйна, някои американски служители са започнали да преразглеждат договореностите за обмен на разузнавателна информация. Републиканските законодатели също призоваха да се споделят повече разузнавателни данни с Киев.

Министърът на отбраната Лойд Остин намекна за предстоящата промяна в обмена на разузнавателна информация в четвъртък пред сенатската комисия по въоръжените сили, като каза на законодателите, че администрацията планира да издаде актуализирани насоки.

Запитан от сенатор Том Котън (републиканец от Арканзас), Остин заяви, че от старите указания не е ясно, че такава разузнавателна информация може да бъде предоставена, за да се помогне на украинците да си върнат териториите в Донбас и Крим.

На следващия ден служители на американското разузнаване и Пентагона пристъпват към актуализиране на указанията за разузнаване. Говорителят на Пентагона Джон Кърби потвърди в сряда, че ръководството е актуализирано, но не предостави подробности.

Новият пакет оръжия, обявен от президента Байдън, е първият случай, в който САЩ изпращат произведени в САЩ артилерийски установки в Украйна. САЩ ще трябва да обучат украинците как да работят с 18-те 155-милиметрови гаубици, които се изпращат заедно с 40 000 артилерийски снаряда. Това обучение вероятно ще бъде извършено от американските сили, които вече се намират в Източна Европа, заяви Пентагонът.

Другите системи включват 200 бронетранспортьора М-113, 100 бронирани автомобила Humvee, два радара за определяне на източника на вражеския артилерийски огън, два радара за въздушно наблюдение, противопехотни мини Claymore и оборудване за защита от химически и биологични оръжия.

САЩ изпращат и безпилотни военноморски кораби, които ще се използват предимно за разузнавателни мисии, но според някои официални лица украинците могат да ги оборудват за нанасяне на удари по цели в морето.

В новия пакет за помощ са включени и 11 хеликоптера Ми-17 руско производство. Миналата година на украинците бяха предадени пет Ми-17.

В изявление Байдън заяви, че допълнителните способности, които се предоставят, „са съобразени с по-широкото нападение, което очакваме Русия да предприеме в Източна Украйна".

Изявлението бе направено след телефонен разговор на Байдън със Зеленски в сряда, за да го информира за продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна.

Украинците търсят широк набор от оръжия. Украинският списък, разпространен по-рано тази година, включваше американски и съветски военни самолети, американски системи за противовъздушна отбрана Patriot, съветски системи за противовъздушна отбрана, произведени в Русия танкове Т-72 и Т-64, 155-милиметрова артилерия и ракетни системи за залпов огън.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви в сряда, че по време на среща миналата седмица в Брюксел украинският външен министър Дмитрий Кулеба е поискал три неща: „оръжия, оръжия, оръжия".

„Секретарят [Антъни] Блинкен имаше три отговора за него: „Да, да и да", каза Прайс.

„Естеството на конфликта се променя", добави Прайс. „Логично е точните форми на подкрепа да се адаптират към тази променяща се реалност, за да предоставят на украинските ни партньори точно това, от което се нуждаят, за да укрепят позициите си на изток и на юг и да продължат да отблъскват руското нападение“.

Представители на САЩ обаче признават, че украинците не получават всичко, което са поискали през последните месеци. „Със сигурност тук има елемент на ограничаване", каза Кърби, който добави, че някои оръжия не са налични в американските запаси, но администрацията предоставя това, от което смята, че украинците се нуждаят.

Съюзниците на САЩ също изпращат допълнителни оръжия. Великобритания заяви, че ще предостави противокорабни ракети и бронирани превозни средства, наред с други системи.

Джеймс Клевърли, британският държавен министър по европейските и северноамериканските въпроси, заяви в понеделник във Вашингтон, че украинците искат да имат възможност да поразяват руските линии за доставки. „И за да направят това, те се нуждаят от безпилотни самолети. Те се нуждаят от ракетни системи", каза той. „Нуждаят се не само от отбранителни ракетни системи, но и от някои системи, които действително могат да нанесат щети на тези стационарни вериги за доставки".

Клевърли каза, че в правителството на Обединеното кралство няма опасения, че подобен подход има ескалационен характер, което често е основание за противопоставяне на призивите на Украйна за предоставяне на изтребители и за налагане на забранена за полети зона.

„Те са били нападнати. Те са подложени на жестокост. И за да се спре това, те трябва да могат да се бият", каза Клевърли. „И не става дума само за това да им помогнем да поемат ударите. Трябва да им помогнем да отвърнат на ударите“.

Какво се случи през последните часове?

Чешката република е изпратила на Украйна около 20 ракетни установки РМ-70 - система, подобна на руските оръжия „Град", заяви високопоставен служител на Министерството на отбраната, с което се увеличават доставките на оръжия от съветски тип между бившите комунистически държави и Украйна.

Прага е доставила и 152-милиметрови самоходни гаубици, каза служителят, след като в сряда украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците да предоставят повече тежки оръжия, за да отблъснат руската инвазия.

В сряда Чешката република отново отвори посолството си в Киев, съобщи външното ѝ министерство в Twitter, като това е последната държава от Европейския съюз, която връща дипломати в страната.

А руската информационна агенция ТАСС потвърди по-ранна информация, че руски военен кораб от Черноморския флот е сериозно повреден, след като се е запалил.

„Пожар на борда на ракетния крайцер „Москва" е причинил взрив на широкоцевни боеприпаси. Корабът получи сериозни повреди", съобщи ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. „Екипажът беше евакуиран“. Малко вероятно е обаче всички 510 моряци на кораба да са евакуирани поради тежките метеорологични условия в морето. Причината за повредата се разследва. По-рано тази вечер украинските власти съобщиха, че две ракети "Нептун" са атакували кораба, който бе флагманският кораб на Черноморския флот на Москва. Предполага се, че жертвите на кораба всъщност са значителни. Другите два ракетни крайцера от клас „Слава" „Маршал Устинов" и „Варяг" не са в Черно море и няма да могат да преминат в него, тъй като проливите са затворени за военни кораби. По този начин Русия губи значителна военноморска огнева мощ за кампанията си в Южна Украйна.

Междувременно Австралия наложи финансови санкции на 14 руски държавни предприятия, които смята за ключови за отбранителния сектор и икономиката на страната като цяло, заяви министърът на външните работи Мариз Пейн в четвъртък.

Страната е наложила санкции на корабните компании „Севмаш", „Обединена корабостроителна корпорация" и производителя на камиони „Камаз". Санкциите са наложени и на „Руските железници", които според Пейн са един от най-големите генератори на брутния вътрешен продукт на Русия, и на „Руселектроник", която произвежда по-голямата част от руските електронни компоненти. Предприятията са от стратегическо и икономическо значение за Русия. „Нашето насочване към руските държавни предприятия в координация с ключови партньори подкопава техния капацитет да стимулират руската икономика", каза Пейн, цитирана от Ройтерс.

Австралия вече бе наложила санкции на стотици други руски и беларуски компании и физически лица и бе забранила износа на ключови продукти, включително алуминий, който се използва за производството на алуминий.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Анди грешиш ! Блоковете са три: русофили, русофоби, българофили. Ти в кой блок си казваш ? Ако си в първия то няма смисъл да говорим с теб. Ето твоите 10 правила: Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
И кое според теб е справедливо ? Не харесваш съседа си и го нападаш ? Русия последните 80 години нападна или окупира следните държави: Финландия,Латвия,Естония,Беларус,Литва, Полша, Унгария,Чехия, Словакия, Румъния, Молдова,Абхазия, Чезня, Грузия, Осетия,Украйна дори и България. Може и да изпускам още доста .... но под мотото ,че Русия ги освобождава тези държави всъщност влезна с войска в тях. Та какво казваш отново ,че вече остарявам и опорките малко ми избягват ? Всички тези НЕ желаят руски ботуш ! Просто и ясно. Искат да работят, да пътуват по целия свят, да имат телефон, съдомиялна, къща без чакане 10 години, кола без да чакат 7 години, хубави магазини, да пишат музика, книги , да могат да дават лично мнение както тук сега, дори да имат и банани и тоалетна хартия ! Не искат бомби и ракети ! Понял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Защо си мислиш,че някой иска да превзема русия ?! Това е само в главите на Путин,Сталин и Ленин ! Нека русия бъде за руснаците и всички руснаците да се облагодетелстват от ресурсите които има , а не шепа хора (диктатори и царе) както е било последнит 300 години. Понял ? Нямам нищо против руснаците , а съм против техните царе и окупаторска политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
С толкова много оръжия, какво ли ще правят украинците, след като превземат Русия? Може би ще се обърнат към Беларус?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Хъм от твоя списък само Русия е адекватна , всички останали са мин 50/50 и по скоро ще използват ситуацията да изкрънкат нещо от САЩ . 1,Китай - според теб китайците от каква Русия имат нужда от силна или от слаба ? Индия - като част от британската общност и все още подвластна на интересите на Великобритания как я виждаш в ситуацията ? Ако мислиш че помагат на Русия кат купуват петрол на ниска цена ще трябва да те разочаровам .3,Арабите - или по скоро СА искат да се договорят с американците за Иран и ако забелязваш напоследък ядрената сделка нещо цикли като иранците обвиниха за това САЩ , демек като за тебе договорките със СА вървят със пълна сила .4, Бразилия - това не знам как ти го роди главата , но да си мислиш че страна в ЮА има политика в разрез с САЩ ми се струва повече от налудничево . Последния Чавес скоропостижно се разболя от рак и пое към отвъдното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
andy
преди 2 години
Аз троля безплатно. А на теб каква ти е тарифата, че така се стараеш? ;-)Ами формират се 2 блока. Антистатуквото - Русия, Китай, Индия, Арабите, Бразилия. Статуквото - бивши и залязващи владетели на света - САЩ и другарчето му Англия, васалните - Канада, Европа, Австралия, Япония, Ю. Корея. Първите имат човешките и природни ресурси, производствените мощности. А вече и технологиите. Вторите - технолигии, малко ресурси, застаряващо и затластяващо население. Естествено, нещата няма да минат гладко. Има много съпротива. Интриги, скрити договорки. Възможна е промяна на състава. Но нещата се променят. Бързо. Историята се върти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Да, руският ракетен крайцер "москва" е ударен от две ракети. Украинците твърдят, че това е станало с техни оръжия, но аз се питам дали вече не са пристигнали английските противокорабни ракети, които "Борката" обеща. "москва" беше флагманският крайцер на руският черноморски флот, единственият кораб от клас 1А, най-защитеният с противоракетни системи и накрая се оказа едни големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
От бутането " хатртиеният" долар само поскъпва. Защо си въобрязяваш, че страна като русия която дефакто няма армия или страна като китай, която има обща задлъжнялост 300% и работниците спятна във фабриките(ковид) могат да определят световният ред. Само поради това, че ти се плаща ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
На 100% :) и загуби няма! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 6
andy
преди 2 години
Сащисаните така или иначе си заминават като господстваща световна тероро-паразитираща сила. Това са едни от последните им опити да спрат развитието на процесите. Като бутнат книжния долар и с тях е приключено. Въпросът по-скоро е кой ще ги замени и какъв ще е новият световен ред?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още