IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна използва дронове и софтуер за лицево разпознаване за разследванията в Буча

Прокурори от страната и чужбина събират доказателства по делото за убийствата на стотици хора в малкия град край Киев

08:31 | 13.04.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

В търсене на доказателства за убийствата на стотици хора, извършени от руските войски, украинският прокурор Руслан Кравченко отключва двойна врата, водеща към котелно помещение в южната част на града. Помещението е било използвано като офис от окупационните сили.

Две седмици след изтеглянето на Русия от районите около украинската столица местните и националните власти започват широкообхватно разследване на предполагаеми военни престъпления с цел да създадат достатъчно силни аргументи, за да убедят международен съд да потърси отговорност на Кремъл и неговите войници.

В Буча Кравченко, главен прокурор на областта, казва, че целта му е да установи извършителя на всяко нападение, изнасилване и убийство, за които се твърди, че са извършени по време на руската окупация. По данни на местните власти повече от 400 тела са извадени от улиците, мазетата и набързо изкопаните дупки в града, някои от тях са със следи от изтезания, други са убити от куршуми на снайперисти, докато са си набавяли храна, пише в свой репортаж The Wall Street Journal.

Разследващи от прокуратурата, службите за сигурност и Министерството на правосъдието преглеждат видеозаписи от охранителни камери, използват софтуер за разпознаване на лица и други високотехнологични криминалистични методи, съчетани с много работа на детективи в градовете, които някога са били под контрола на руски войници.

Облечен в синя жилетка с надпис „Прокурор за военни престъпления", 32-годишният  Кравченко стъпва върху угарките от цигари и червените карти за игра, разпръснати по пода на котелното помещение. На бюрото до черни слушалки, спираловиден кабел и камуфлажно полево яке има куха военна радиостанция.

Кравченко прелиства колекция от документи. Един руски парашутист е зарязал военна лична карта.

Войник, роден през 2002 г. в Ревда, в руската Свердловска област, се е оттеглил без документа си.

23-годишен офицер от Псков е оставил банкова карта и сертификат за ваксинация срещу коронавирус.

Кравченко и неговите помощници записват всеки елемент, като допълват знанията си за това кой е бил разположен тук. Според него касапницата в Буча е показателна за поведението на руснаците в цялата страна. „Този случай доказва целия мащаб на всички престъпления", казва той.

Приблизително 1000 души в момента разследват предполагаемите престъпления в Буча. Службите за сигурност предоставят на Кравченко информация за това кои руски части и войски са били разположени в Буча или са преминали през нея през март. Използвайки сателитни снимки, Кравченко и колегите му сглобяват кога и къде са паднали телата.

Москва отрича да е имала за цели цивилни граждани при военното си нападение в Украйна.

Група от специалисти по данни сваля неподвижни и движещи се изображения от акаунти в социалните мрежи, за да съпостави руските лица с предполагаемите престъпления. Кравченко и неговата група от 28 следователи чукат на врати в Буча и показват тези снимки - виртуален състав на свидетели.

Група юристи, работещи под ръководството на предишния президент на Украйна Петро Порошенко, проучва метаданните на видеоклиповете, записани в Буча по време на окупацията, за да гарантира, че те могат да бъдат използвани като доказателство в международните съдилища.

Помощник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че САЩ, Япония и няколко европейски държави са обещали подкрепа за разследването. В понеделник група следователи от Париж пристигна в Украйна, за да продължи отделно разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Буча и на други места, съобщиха френски прокурори.

В понеделник в небето над Буча кръжат десетки дронове, управлявани от следователи, които създават цифрова карта на града, на която могат да изобразят местонахождението и подробности за предполагаеми престъпления. Кравченко и неговият екип от правителствени адвокати обикалят из Буча и събират доказателства, които са разхвърляни по улиците.

Кравченко започва работа като прокурор в Крим и когато през 2014 г. руски агенти превземат летището в Севастопол, той се втурва с колега към аерогарата, за да документира развоя на събитията. Руските войници заплашват да открият огън.

„Като прокурори бяхме длъжни да запишем това", казва той. „Намирах се в епицентъра на военната агресия на Руската федерация“.

През 2016 г. Кравченко води дело за държавна измяна срещу бившия украински президент Виктор Янукович, който поиска от Русия да изпрати войски в Киев по време на протестите срещу неговото правителство през 2014 г. Съдът в Киев задочно призна Янукович за виновен и го осъди на 13 години затвор.

По-късно, командирован в Дебалцево, в източната част на страната, Кравченко води разследвания на руската военна агресия в Донбас, като получава смъртни заплахи от руснаци, но въпреки това продължава работата си. „Защо трябва да се страхувам от тях?", казва той. „Те трябва да се страхуват от мен."

През 2017 г. Кравченко получава собствената си задочна присъда за юридическа грешка от Басманния съд в Москва.

През март миналата година, в стремежа си да разнообрази опита си, Кравченко заема нова длъжност, за да се съсредоточи върху престъпленията на белите якички. След по-малко от година избраният от него заспал квартал Буча ще се превърне в крайъгълен камък за руското нападение над Киев, което ще върне Кравченко към предишните му теми.

Офисът му се намира на по-малко от километър от летище "Антонов" в градчето Хостомел, което руските сили атакуваха на 24 февруари, първия ден от инвазията. През прозореца на кабинета си Кравченко наблюдава как се оформя битката.

„Видях, че летят хеликоптери и нещо се взривява", казва той. „Четири руски хеликоптера бяха свалени“.

Кравченко се оттегля в Киев, докато руските военни окупират Хостомел, Ирпин и Буча. Преди седмици той започнал да чува от колеги и свидетели за убийствата в Буча. Когато украинските военни си върнали града, Кравченко се върнал там, за да се увери сам.

„Започнахме да проверяваме и да откриваме все повече и повече тела в голям брой", казва той. „Не вярвах, че се е случил такъв ужас, с такива мащаби. Не вярвах, че това изобщо е възможно“.

В понеделник един следовател се приближил до няколко прокурори на улица "Яблунска", държейки целофанов плик, в който имало две гилзи от куршуми. „Взехме ги на мястото на инцидента", каза той. „Там е бил убит човек".

„Има ли свидетели?“, попита един от прокурорите.

Следователят казва, че един свидетел му е казал, че чеченски войници са извели мъж от дома му на улицата. „Един изстрел в главата и това е всичко", каза следователят. „Хвърлили са граната в къщата. Къщата е изгоряла“.

Службите за спешна помощ вдигат повредените автомобили от улиците на Буча и ги поставят в подредени редици в импровизирано сметище, което се беше превърнало в склад за доказателства, за които се твърди, че показват целенасочени убийства. Повече от 50 автомобила са осеяни с дупки от куршуми, повечето от които са пробити в предните стъкла от страната на шофьора.

Зад църквата „Свети Андрей" в Буча Кравченко и колегите му ексхумират тела от масов гроб, като описват състоянието им, преди да ги изпратят на съдебен лекар.

Кравченко преглежда снимки на телефона си. На една снимка, взета от социалните мрежи, се вижда усмихнат млад мъж в руска военна униформа и барета.

„Имаме доказателства, че този човек е участвал в двойното убийство на двама братя", каза Кравченко. „Вече знаем името му и разполагаме със снимки. Освен това наши свидетели го разпознаха".

Кравченко превъртя по-нататък до редица снимки на друг млад мъж с пясъчна коса, който беше е риза и усмихнат, разголвайки се под слънчевите лъчи. „Той е убил четирима души", каза Кравченко. „Има и видео“, добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мисля, ако ще и 19 години да си живял в чужбина, комплексите ти така яко лъщят, че за грешка и не може да става. Класически нискообразован лузър, дори не можещ да се изкаже, а лалащ някакви заучени глупости, 90% същите като на подобните му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Не си напъвай мозъчната клетка, не е свикнала на такива занимания! Живял съм 9 години в чужбина и все още имам бизнес там. Зная какво е "там"! А вие като си седите тук, четете и гледате мониторите, текат ви лигите и имате розови сънища за необетованата земя. Познавам на живо и други такива. Вие сте истинските хейтъри. Хейтите всеки изказал различно от телевизионното ви мнение и посмял да мисли. Затова и държавата е на такова жеридже и потъва още повече! Гласувате за първото муле спуснато с парашут и показано на ТВ-то. То само с ядене не става, трябва и акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Напълно съм съгласна с коментара Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Този andy не е никакъв комунист, а обикновен путинист, маскиран като патриот (само България си бил гледал), както всички подобни. Всъщност е обикновен мразяч на Белия свят, просто защото в реалния си живот е лузър и неудачник. Психологическия профил на подобните на него е 98% еднакъв, кремълската пропаганда им даде обяснение за собствения им провал в живота "не си виновен ти, Запада е виновен, демокрацията, НАТО, банките, ЕС, евреите, масоните, илюминатите и тн." Това е, тия просто със зъби и нокти бранят приетото от тях, че друг е виновен, че са неудачници, а не самите те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Сащ са на 10000 км, от България- ти нали уж гледаше САМО БЪЛГАРИЯ, а- какво ни интересува нас, българите, сащ- с изключение на изпълнението на задълженията ни в НАТО...Май- май- не те интересува САМО БЪЛГАРИЯ, а предимно риеш срещу сащ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Ето автентичното съдържание на Будапещенсия меморандум от 1994 г. на украински език- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_158#Text , ето го и на руски език- Нормативные акты: Будапештский меморандумОткрыть документ в вашей системе КонсультантПлюс:"Российско-Украинская декларация"(Принята в г. Киеве 31.05.1997)Российская Федерация приветствовала обретение Украиной безъядерного статуса и подтвердила приверженность Трехстороннему заявлению Президентов России, США и Украины от 14 января 1994 года и Будапештскому меморандуму о гарантиях безопасности в связи с присоединением Украины к Договору о нераспространении ядерного оружия от 5 декабря 1994 года.http://....consultant.ru/law/podborki/budapeshtskij_memorandum/. Ето и тук- https://germania.diplo.de/ru-ru/themen/politik/ukraine-argumentaire-quellen/1273620#content_3 Будапештский меморандум, 05.12.1994 г.Российская Федерация, Соединенное Королевство Великобритании и Северной Ирландии, Соединенные Штаты Америки и Украина, приветствуя присоединение Украины к Договору о нераспространении ядерного оружия в качестве государства, не обладающего ядерным оружием, учитывая обязательство Украины об удалении всех ядерных вооружений с ее территории в установленные сроки,подтверждают следующее:1. Российская Федерация, Соединенное Королевство Великобритании и Северной Ирландии и Соединенные Штаты Америки подтверждают Украине сво обязательство в соответствии с принципами Заключительного Акта СБСЕ уважать независимость, суверенитет и существующие границы Украины.2. Российская Федерация, Соединенное Королевство Великобритании и Северной Ирландии и Соединенные Штаты Америки подтверждают сво обязательство воздерживаться от угрозы силой или ее применения против территориальной целостности или политической независимости Украины и что никакие их вооружения никогда не будут применены против Украины, кроме как в целях самообороны или каким-то иным образом в соответствии с Уставом Организации Объединенный Наций. и т.н.А какво направи русия- русия НАПАДНА СУВЕРЕННА УКРАЙНА с някакви измислени мотиви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Това вероятно го четеш от ръководството по САЩиянски комунизъм. Като гледам българските политико-марионетки го спазват стриктно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Явно това право важи за всички но не и за САЩ! Те от 70 години си "разиграват коня" по света. На Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
До 16- 20. Държавен суверенитет 1. Държавен суверенитетТерминът държавен суверенитет е широко използван в международното право. В съвременния свят нациите са организирани в държави и официалните политически отношения се установяват между държавите чрез съответните държавни органи. В този смисъл международното право определя държавата като изразител на самостоятелна воля и я признава за носител на държавен суверенитет. Признатият на държавата суверенитет принадлежи на съставляващата я общност. В международното право суверенитет се признава на всяка държава. От гледна точка на международно-правната доктрина държавният суверенитет се изразява в независимостта на всяка една държава от другите държави. Посочената независимост се изразява в призната свобода на действие на държавата в международните отношения. Същевременно тази свобода не е безгранична. Свободата на действие на всяка държава следва да се осъществява с оглед суверенитета на другите държави. Държава, която наруши чужд суверенитет, се обявява за агресор и спрямо нея ООН има право да предприеме възпиращи мерки употреба на сила срещу нарушаването на нечий чужд суверенитет.Държавният суверенитет се проявява и в признатата възможност на всяка държава да определя самостоятелно своята вътрешна и външна политика....https://.....bg-pravo.com/2009/12/20_12.html Ето- това се учи за държавния суверенитет в нашите юф във всеки бг. вуз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
В собствената си страна Украйна и всяка друга държава ще живее както си иска и ще членува в каквито иска съюзи ако ще и в марсиански. И нито ти нито Русия нито някой друг има право да ми дава наклон на онази работа. Могат само вятър да ми правят. Да ако е нужно свободата ще бъде защитавана точно както са правили БОТЕВ и ЛЕВСКИ за теб ! А уж си българин ? Цениш своята свобода ,но на другите не ?!?!?! Изобщо никакъв българин не си. Поредния комунист ! Ето какви са твоите правила --- Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ.Не се срамувай,че си родоотстъпникМълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагалповтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истинаи лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение откомунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват нормии планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още