IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете засенчиха печалбите на най-големите банки в света

Най-големите 10 фонда имат обща печалба 28 млрд. долара само за последните шест месеца на 2010 година

10:01 | 02.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Хедж фондовете засенчиха печалбите на най-големите банки в света

Десетте най-големи хедж фонда в света са постигнали печалба в размер на колосалните 28 млрд. долара за последните шест месеца на 2010 година. По този начин те засенчват печалбите на най-големите банки, показват данни, цитирани от Financial Times.

Печалбата от 28 млрд. долара е с 2 млрд. долара над съвкупната печалба на банковите гиганти Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays и HSBC. Парадоксалното е, че дори в най-големите хедж фондове работят по няколкостотин души, докато в шестте банки се трудят над 1 млн. души.

Данните, на които се позовава Financial Times, показват, че от създаването си топ 10 на хедж фондовете са донесли печалба от 182 млрд. долара на клиентите си. Лидер в това отношение е фондът на Джордж Сорос Quantum, който от 1973 година досега е донесъл чиста печалба от 35 млрд. долара.

Фондът на Джон Полсън Paulson&Co е близо до постижението на Quantum, след като само за последните шест месеца на 2010 година е донесъл печалба от 5,8 млрд. долара на вложителите. От създаването си през 1994 година Pauson&Co е донесъл на вложителите си чисто 32,2 млрд. долара.

Инвестиционните банки често биваха сравнявани с хедж фондовете преди срива на финансовата система от 2008 година. Тогава много от фонд мениджърите се противопоставяха на това с аргумента, че банките използват много по-висок ливъридж в дейността си.

След краха на Lehman Brothers ситуацията се обърна и инвестиционните банки на практика се преструктурираха и получиха статут на търговски.

Сравненията на печалбите на банките и хедж фондовете не могат да претендират за абсолютна точност, тъй като регулацията на двата типа финансови институции е различна. Източниците на капитал и изискванията за резерви също са съвсем различни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Боян
преди 13 години
Е кво му е чудното, спекулациите и измамите винаго е бил много печеливш бизнес, сега просто са го легализирали и им се виждат печалбите, предполагам, че в действителност са доста по-големи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 13 години
В хедж фондовете работят едни от най-умните хора на света. И показват как няколкостотин могат да победят милион с ум и лостове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още