IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради пирати икономиката губи по 5-7 млрд. долара годишно

С получените откупи за пленени кораби пиратите най-често купуват имоти в Сомалия

10:00 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Заради пирати икономиката губи по 5-7 млрд. долара годишно

Всяка година световната икономика губи от пиратството в Индийския океан от 5 до 7 милиарда долара, са пресметнали експерти, които участваха в пресконференция, посветена на борбата срещу сомалийските пирати, предаде ИТАР-ТАСС.

Според помощник-командващия Бреговата охрана на САЩ контраадмирал Пол Цукунфт през текущата финансова година, която за американците започна на 1 октомври 2010 година, пиратите са направили над 80 опита да пленят кораби и близо половината са били успешни.

Средният размер на откупа, който пиратите искат в замяна на освобождаването на екипажа, е близо 5,5 милиона долара. Цукунфт отбеляза, че пиратите, по правило, държат парите да им бъдат спуснати от самолет в брой на посочено от тях място и ги харчат най-често за купуване на имоти в Сомалия.

Контраадмиралът в оставка Терънс Макнайт подчерта, че тези пари не отиват за финансиране на тероризма, тъй като клановете, чийто бизнес е пиратството, не работят с терористичните групировки, действащи в Сомалия.

При пресмятането на глобалните материални щети, нанесени от пиратството, специалистите са отчитали редица фактори включително и стойността на експлоатацията на военните кораби, патрулиращи в опасните райони, авиотехниката, заплащането на услугите на въоръжената охрана и сумата на дадените откупи.

В изчисленията се включва и оскъпяването на застраховките на морските съдове и загубите от по-дългите маршрути, които капитаните избират с цел свеждане до минимум на вероятността да се срещнат с морски разбойници.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още