IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите започват да се отърсват от шока*

Търговията на фондовите борси в Западна Европа се води с минимални спадове за индексите, цените на петрола и златото се успокоиха

11:54 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Пазарите постепенно се отърсват от шока, който предизвика новината за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. След масираните разпродажби на борсите в Близкия Изток и Азия индексите на Стария континент започнаха сесията със сравнително минимални отклонения.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 губи 0,6 на сто до 237 пункта към 11:30 часа българско време. При старта на търговията обаче той пое уверено нагоре, повишавайки се с 0,8 на сто.

Към момента най-силно е представянето на банковите гиганти. Акциите на UniCredit скачат с 5 на сто, а тези на Banco Santander – с 5,2 на сто. Причина за това е категорично заявеният от страна на Европейската централна банка ангажимент, че ще се предприемат решителни действия за подкрепа на Италия и Испания.

На борсата в Мадрид днес основният индекс IBEX 35 скача с 2,3 на сто, докато в Милано FTSE MIB напредва с 2,2 на сто. В началото на търговията двата индекса се движеха с повишения от съответно 3,5 и 4,5 на сто.

Във Великобритания настроенията също са далеч от панически, като основният индекс FTSE 100 отстъпва с 0,15 на сто до 5 237 пункта. В Париж CAC 40 е почти без промяна при 3 275 пункта, а на борсата във Франкфурт DAX губи 0,6 на сто до 6 203 пункта.

Борсовата сесия в Азия протече по коренно противоположен начин, като повечето водещи индекси приключиха със загуби от порядъка на 2 до 5 на сто.

Известна стабилизация се наблюдава на петролния пазар. След като при стартирането на седмичната търговия черното злато потъна в близост до 83 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, няколко часа по-късно котировките са на ниво 84,60 долара за барел. Спадът спрямо петък е 2,6 на сто.

След постигането на нов исторически връх днес златото намери точка, при която ситуацията се стабилизира. Рязкото поскъпване на метала изгуби инерция и котировките спряха възхода си при около 1 705 долара за тройунция, след като на по-ранен етап достигнаха дори 1 718,20 долара за тройунция.

На валутните пазари ситуацията също се нормализира. Доларовият индекс, който следи движението на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, се движи с понижение от 0,4 на сто спрямо петък до 74,20 пункта. В петък стойността на показателя бе 74,59 пункта.

Еврото регистрира понижение спрямо долара до 1,4345 долара за евро, което е спад от половин процент спрямо петък. Зелените пари обаче губят 0,25 на сто спрямо йената до 77,79 йени за долар.

Доларът поскъпва по отношение на швейцарския франк, като ръстът е 0,25 на сто до 0,7608 долара за един франк. Това се случва в очакване на нови решителни действия от страна на националната банка на Швейцария по посока обезценка на националната валута.

*Актуално към 11:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още