IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 ще гарантира стабилността на световните финансови пазари

ЕЦБ ще се намеси решително на пазарите и започва да изкупува на дългови книжа от страни с финансови проблеми

08:13 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише е все по-замислен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише е все по-замислен. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е решила да предприеме решителна интервенция на пазарите и в отговор на ескалиращата дългова криза ще защити Италия и Испания от нея, съобщи Ройтерс след края на конферентния разговор, организиран тази вечер от банката, цитирайки добре информиран източник.

„ЕЦБ ще продължи активната си програма за изкупуване на дългови книжа“, се казва в прессъобщение на самата институция, разпространено след края на конферентния разговор и цитирано от Financial Times.

Не се споменават нито вида на дълговите книжа, нито имена на страни, но според източника на Ройтерс още днес банката ще започне безпрецедентно изкупуване на дългови книжа от Италия и Испания.

Досега ЕЦБ настояваше, че основното задължение да се бори с кризи се пада на националните правителства. Решението да се изкупуват италиански и испански дългови книжа ще е равносилно на признание, че страна от еврозоната е неспособна или няма желание да реагира ефективно.

Още в четвъртък президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише изненада с възобновяването на покупките на дългови книжа след четиримесечна пауза. Това обаче не доведе до успокояване на пазарите, защото във визьора попаднаха книжа на Ирландия и Португалия, но не и такива на Испания и Италия, чието финансиране бе под прожекторите през седмицата. Обезпокоително бе освен това, че президентът на германската централна банка Йенс Вайдман и трима други членове на съвета гласуваха против мярката.

Критиците не пропускат да напомнят, че в петте години преди влизането си в Евризоната Италия е плащала за лихви по заемите си средно повече от 7% от брутния си вътрешен продукт, а сега този дял не е повече от 5%.

„Държавните облигации на САЩ остават привлекателен финансов продукт и надежден инвестиционен инструмент, въпреки понижаването на кредитния рейтинг на страната“, заяви на пресконференция в Токио японският финансов министър Йошихико Тода пред отварянето на борсите в Азия.

Участниците в разговора са обсъдили ситуацията в Италия и Испания и са взели предвид специалното изявление на Франция и Германия, в което германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози подкрепиха решението от юли антикризисният фонд EFSF да изкупува дълг от вторичния пазар. Но докато това бъде ратифицирано от всички парламенти, Берлин и Париж фактически подкрепят ЕЦБ да прави това в преходния период.

Участниците в телефонния разговор са потвърдили, че прекалената неустойчивост на обменните валутни курсове крайно негативно влияе на икономическата и финансовата стабилност.

През следващите седмици финансовите министри и управителите на централните банки от Г-7 отново ще се срещнат, за да обсъдят допълнителни мерки за стабилизиране на световните финансови пазари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още