IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основния лихвен процент

Президентът на банката Жан-Клод Трише обяви, че тя започва операции по вливане на ликвидност с продължителност около 6 месеца

17:12 | 04.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка запази основния лихвен процент на ниво от 1,5% в унисон с очакванията, а президентът й Жан Клод-Трише обяви започването на 6-месечна операция за вливане на ликвидност на пазарите, съобщи Ройтерс.

През последните няколко дни нараснаха притесненията за дълговата криза в еврозоната и банковите вложения в ЕЦБ се увеличиха. Те достигнаха 122 млрд. евро по еднодневните кредити на ЕЦБ, което е най-голямата стойност от февруари насам, показват днешни данни, които сочат, че парите в брой не се използват в оборот по нормален начин.

„Като се има предвид подновената напрегнатост на някои финансови пазари ... (ЕЦБ) реши да проведе допълнителна операция по рефинансиране с продължение приблизително 6 месеца с пълно възлагане“, заяви Трише.

През април миналата година за кратко ЕЦБ върна 3-месечните операции към конкурентно наддаване, но дълговата криза в еврозоната се принуди да въведе отново свободното кредитиране през май 2010 г.

След обявяването на операцията за ликвидността еврото достигна най-ниското си ниво през деня, макар че оповестеното преди това запазване на основния лихвен процент почти не се бе отразило на търговията.

Програмата за обратно изкупуване на облигации на вторичните пазари на ЕЦБ беше изпаднала в зимен сън през последните около 4 месеца въпреки фокусирането на пазарите върху Италия и Испания, но Трише заяви, че програмата е в ход.

„По отношение на програмата за обратното изкупуване на вторичните пазари никога не съм казвал, че не се прилага, винаги съм казвал, че сме напълно прозрачни за онова, което правим“, посочи президентът на ЕЦБ. „Програмата за обратно изкупуване на вторичните пазари е напълно прозрачна, така че ще видите какво ще направим“, добави той. ЕЦБ публикува седмичните данни за обратно изкупени облигации всеки понеделник.

Еврото компенсира загубите си спрямо долара след коментарите на Трише за обратно изкупуване на облигации.

Икономисти твърдят, че новото пускане в действие на програмата може да бъде обяснено с допълнителните правомощия, които лидерите на правителствата от еврозоната предоставиха на Европейския фонд за финансова стабилност миналия месец.

Те бяха почти единодушни в очакването си, че ЕЦБ ще запази основния лихвен процент непроменен, след като само преди месец бе повишен за втори път през тази година.

Въпреки изявлението на Европейската комисия, че ще прецени отново сферата на компетентност на фонда, новите му правомощия за изкупуване на облигации на вторичните пазари или за осигуряване на предпазни кредитни линии на отделните държави няма да могат да влязат в сила, преди да бъдат гласувани от националните парламенти на отделните държави.

Това оставя ЕЦБ като почти единствена стена срещу набезите на пазара върху Италия и Испания в краткосрочен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още