IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ дава признаци за ново вдигане на основния лихвен процент до края на годината

Банката ще помогне на Португалия, продължавайки да приема държавните й облигации като гаранция при кредитните си операции

18:07 | 07.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка даде признаци, че ще затегне още политиката за борба с инфлацията въпреки разрастващата се дългова криза в еврозоната, след като по-рано днес повиши очаквано основния лихвен процент, съобщи Ройтерс.

От ЕЦБ също предложиха помощ на поставената под напрежение Португалия, след като преди 2 дни международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтинга по дълга на страната до „junk“.

„Ще продължим да наблюдаваме отблизо всяко развитие с внимание към увеличаващия се риск за стабилността на цените“, заяви президентът на банката Жан-Клод Трише на пресконференция във Франкфурт.

Според икономисти използването на тази фраза би показало по-нататъшно вдигане на основния лихвен процент през 2011 г., по-вероятно през последните 3 месеца на годината, като прогнозата бе направена преди да започне пресконференцията.

Инфлацията в еврозоната се задържа на 2,7% през юни, което е доста над поставената цел от ЕЦБ от 2%.

По думите на Трише монетарната политика остава приспособима дори след днешното увеличение на основния лихвен процент.

Последните данни от еврозоната бяха главно разочароващи. Поръчките за индустрията се увеличиха под предварителните очаквания, докато ръстът в доминиращия сектор на услугите забави рязко ръст.

ЕЦБ обеща да запази ликвидността в банките от еврозоната, които имат нужда от това, като Трише подчерта, че португалски дългови книжа ще бъдат приемани засега от банката като гаранция при отпускането на кредити.

„Решихме да не прилагаме изискването за минимален кредитен рейтинг по отношение на португалски търгуеми облигации, емитирани или гарантирани от местното правителство“, обяви той. „Това положение ще бъде в сила до следващо решение по въпроса“, добави президентът на ЕЦБ.

Банката се превърна в основно препятствие пред постигането на споразумение за втори спасителен финансов пакет за Гърция, тъй като заплаши да не приема преструктурирани гръцки държавни облигации като гаранция в кредитните си операции, ако кредитните агенции им присъдят рейтинг, съответстващ на фалит или "ограничен фалит".

„Казваме „не“ на ограничения фалит“, изтъкна Трише. Кредитните агенции заплашиха, че ще приемат някои видове преструктуриране на гръцките облигации като "ограничен фалит".

Отказът от приемането на гръцките държавни облигации като гаранция би лишил гръцките банки от финансиране, на което те разчитат, парализирайки дейността на гръцката икономика и рискувайки проблемите да се прехвърлят и в останалите държави-членки на еврозоната.

Повечето икономисти очакват ЕЦБ да се откаже от това и да продължи да влива ликвидност в банките по някакъв начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още