IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в сектора на услугите в еврозоната продължава се забавя

Растежът отново е подкрепен основно от Франция и Германия, а опасността от двойна рецесия в Италия нараства

13:37 | 05.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът в сектора на услугите в еврозоната продължава се забавя

Растежът на доминиращия еврозоната сектор на услугите се е забавил за трети пореден месец през юни, с повече от очакваното, докато оскъдните нови поръчки допълнително помрачават прогнозите, разкрива изследване, цитирано от Ройтерс.

Растежът отново е подкрепен основно от Франция и Германия, докато икономиките на останалите страни от еврозоната продължават да изостават, а опасността от двойна рецесия в Италия нараства.

Миналия месец Markit Eurozone Services Purchasing Managers Index се е понижил до 53,7 пункта от 56 пункта през май.

Стойността на индекса е ревизирана рязко надолу от прогнозираните 54,2 пункта и бележи най-ниското ниво от октомври миналата година.

„Франция и Германия остават основните двигатели на растежа в сектора на услугите“, казва Крис Уилямсън от Markit.

„Като се има предвид рязкото забавяне на ръста на производството през юни и в двете икономики, опасенията са, че през идните месеци секторът на услугите също може да се свие“, посочва Уилямсън.

Това е последният сигнал за слабостта на икономиките от периферията на еврозоната преди очакваното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък за вдигане на основния лихвен процент до 1,5%. ЕЦБ се очаква да се фокусира върху контрола на инфлацията, която е доста над заложените от банката 2%.

Purchasing Managers Index, отчитащ данните за услугите и производството за юни се е понижил до 53,3 пункта – най-ниското ниво от октомври 2009 г. - от 55,8 пункта през май, при първоначални очаквания за 53,6 пункта.

Markit обяви, че данните са в съответствие с растежа на еврозоната за второто тримесечие, който се е забавил до 0,6% на годишна база спрямо 0,8% през първото тримесечие. Забавянето не вещае нищо добро и за третото тримесечие, се посочва в изследването.

За втори път тази година Purchasing Managers Index за услугите в Италия се е понижил под 50 пункта. Стойности под 50 пункта отразяват икономически спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още