IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтърканите номера на централните банкери

ЕЦБ изглежда странно пристрастена към повишаване на лихвите, въпреки че Европа все още преживява тежки финансови сътресения, пише CNNMoney

07:40 | 07.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Изтърканите номера на централните банкери

Европейската централна банка (ЕЦБ) се среща днес и всички очакват на тази среща основните лихвени проценти да бъдат повишени с четвърт процентен пункт до 1,5%. Това ще бъде второто повишение на лихвите на ЕЦБ от началото на годината, пише CNNMoney.

Разбира се, гласуването на мерките за затягане на фискалната дисциплина в Гърция е добра новина, тъй като това може да означава, че страховете за най-лошия сценарий, включващ колапс на еврото може и да не се материализират.

Но това не означава край на драмата в Гърция. Не изглежда ли малко странно, че ЕЦБ обмисля допълнително затягане на фискалната дисциплина точно в момент, когато има съвсем реална опасност за разпространение на дълговите проблеми в Португалия, Ирландия, Италия и Испания?  Във вторник Moody's понижи рейтинга на Португалия до „junk“.

Нарастващата паника около кризата е лоша новина за банките във Франция и Германия – двете водещи икономики от еврозоната, които за момента изглеждат в добра форма.

За разлика от Федералния резерв (Фед) в САЩ, ЕЦБ има една единствена отговорност – инфлацията (освен цените Фед е нагърбен да следи и безработицата).

И въпреки че цените на суровините се понижиха от рекордните нива, достигнати по-рано тази година, те все още са доста високи. Петролът например изпълзя отново до 95 долара за барел.

Така че това може да е всичко, от което президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише се нуждае, за да оправдае лекото повишаване на лихвените проценти.

И все пак няма ли вдигането на лихвите да има негативен ефект?

Подобна стъпка от страна на ЕЦБ ще увеличи допълнително разликата между лихвените проценти в еврозоната и тези в САЩ (от декември 2008 г. лихвените проценти отвъд океана са практически нулеви). Основно правило в царството на хартиените пари е, че колкото по-високи са лихвените проценти, толкова по-силна е дадената валута. 

Това е проблем от гледна точка на инфлацията. Ако вземем под внимание факта, че петролът и много други суровини са деноминирани в долари, колкото повече щатската валута отслабва, толкова по-вероятно е цените на суровините да се повишат.

„Повишаването на лихвите на ЕЦБ означава покачване на еврото“, казва Брайън Гендру, пазарен стратег на базираната в Калифорния Financial Network Investment Corp.

„Изглежда парадоксално, че Европа със своите изключително сериозни проблеми има силна  валута, която поскъпва. Реалността е точно такава и говори за това, че пазарът явно предпочита по-слаб долар и по-високи цени на петрола“, допълва той.

Други валутни експерти се чудят дали ЕЦБ не трябва просто да остави лихвените проценти непроменени, след като през последните няколко месеца цените на петрола се отдръпнаха от рекордните нива, достигнати по време на Арабската пролет.

„Не мисля, че ЕЦБ ще постъпи правилно, ако вдигне лихвите точно сега. Цените на петрола са високи, но инфлационното напрежение е отслабнало значително“, казва Кати Лейн, валутен директор на GFT.

Лейн посочва, че ЕЦБ трябва да обърне повече внимание на бавния растеж в Европа, дори той официално да не е сред отговорностите на банката.

„Стабилността на цените е върхов приоритет, но по-важен е въпросът трябва ли ЕЦБ да вдига лихвите в толкова чувствителен момент?“, казва тя. „Повишаването на лихвените проценти затруднява финансирането в Европа“.

Това, което прави нещата дори още по-дразнещи, е фактът, че ЕЦБ ще разполага и с други възможности за повишаване на лихвите в случай, че инфлацията наистина нарасне.

ЕЦБ ще се срещне отново на 4 август и има още една планирана среща за 8 септември. Не би ли било по-разумно да се изчака с повишаването на лихвите поне още месец или два, докато стане ясно как се развиват нещата около Гърция?

„Аз наистина съм малко учуден защо ЕЦБ изглежда толкова решена да вдигне лихвените проценти точно сега. Подобно решение няма да облекчи никой от проблемите на страните от периферията на еврозоната“, казва Гендру.

И все пак има анализатори, според които повишаването на лихвите може да се окаже събитие без каквито и да е последици. Аргументът за това е, че от началото на годината еврото вече е поскъпнало спрямо долара въпреки всички негативни новини около Гърция, Португалия и Ирландия.

„За повишаване на лихвите се говори от няколко месеца“, казва Иън Найсмит директор на The Currency Strategies Fund.

Найсмит посочва, че само защото ЕЦБ вероятно ще повиши лихвите в четвъртък това не означава, че сме на прага на дълъг цикъл от повишения. Основното е дали Трише ще каже, че все още се притеснява за инфлацията и дали ще намекне, че предстоят нови повишения.

ЕЦБ изглежда странно пристрастена към повишаване на лихвите, въпреки че Европа все още преживява тежки финансови сътресения.

Последното нещо, което е необходимо на Гърция и останалите изпитващи затруднения европейски страни, са зле премерени решения на централната банка, обобщава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 7
Боян
преди 12 години
Бих дал заглавие "Изтърканите номера на ФЕД да съботира по всякакъв начин еврото", защото то заплашва долара и по тоя начин евреите не могат да държат всички в шах по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
balkando
преди 12 години
Еврото не е поскъпнало. Просто е поевтиняло по-малко от долара. Двете валути са закачени по ред причини за юана и той ги тегли към себе си. Причината е съвсем проста - в момента китайската икономика тежи повече, защото там се произвеждат към 50% от световната промишлена продукция. Включително продукция излизаща с марки EU и USA. Затова позицията на китайската центална банка е много по-важна за курса на долара и еврото, отколкото позицията на ФЕД и ЕЦБ. С тези лихви може да се постигне само едно, което е важно - ограничаване на спекулативни балони при цените на пазарите на имоти и суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
no-credit
преди 12 години
Всички тия анализатори пропускат (поне) едно нещо - освен за ценовата стабилност, ЕЦБ трябва да се грижи и за стабилността (или ако щете оцеляването!) на еврото. Защото без евро, нито растеж ще има, нито нищо. А атаки срещу еврото и "пророци" предсказващи разпадането му, с лопата да ги ринеш. Така че, ЕЦБ си знае работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още