IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще продължи да приема гръцки облигации като обезпечение

Практиката може да се окаже компрометирана само ако и трите водещи международни рейтингови агенции обявят фалит по гръцкия дълг, твърдят от Financial Times

15:53 | 05.07.11 г. 1
ЕЦБ ще продължи да приема гръцки облигации като обезпечение

Европейската централна банка ще продължи да приема гръцки държавни облигации като обезпечение за действия по рефинансиране, пише британският вестник Financial Times, като се позовава на високопоставен източник от банката.

Практиката, която бе въведена от началото на финансовата криза в Гърция, ще се окаже под компрометирана само ако и трите водещи международни рейтингови агенции - Standard & Poor's, Moody's и Fitch, обявят фалит по гръцкия държавен дълг, уточнява изданието.

Вчера от Standard & Poor's предупредиха, че съгласуваният план между Франция и Германия за преструктуриране на гръцкия дълг с доброволното участие на частни инвеститори може да бъде оценен като частичен фалит.

Fitch също не изключи подобна стъпка, а от Moody's засега се въздържат от коментар.

Подкрепата на ЕЦБ е ключова за цялата гръцка банкова система, от чието финансиране тя е зависима почти изцяло.

Анализатори смятат, че кредитирането на гръцките банки от ЕЦБ през юни е надхвърлило 100 млрд. евро.

Европейски длъжностни лица настояват, че предложената схема от Франция, която предвижда изкупуване на нов гръцки дълг с по-дълъг срок при погасяване на стария, не дава повод на рейтинговите агенции да обявят фалит по гръцките облигации.

Разликата между гледната им точка и тази на рейтинговите агенции е в това, доколко се възприема като доброволно участието на банките в схемата.

Позицията на рейтинговите агенции затруднява преговорите за предоставяне на нов пакет от спасителна помощ за Гърция за периода 2012-2015 г.

Първият пакет от 110 млрд. долара, от които около половината вече са преведени от държавите-членки на еврозоната и Международния валутен фонд, предвиждаше връщането на Гърция на международния кредитен пазар през 2012 г. Но понеже пазарите продължават да искат от Гърция рекордни лихви, европейските й партньори подготвят нови кредити, за да не бъде допуснат фалит по над 350-милиардния й държавен дълг до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
A те и само това чакат. Ако някой умре да го трамбоват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още