IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки близо до споразумение за разсрочване на 70% от гръцкия дълг

Френските банки са съгласни на подобно решение, потвърди Никола Саркози

17:24 | 27.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските банки близо до споразумение за разсрочване на 70% от гръцкия дълг

Кредиторите на Гърция са близо до споразумение да реинвестират 70% от достигащите матуритет гръцки облигации в дълг с по-дългосрочен матуритет. В отговор на призивите на политици да подкрепят втория спасителен план за страната от май 2010 г. европейските финансови институции ще помогнат на правителството в Атина да избегне фалит, съобщава Bloomberg.

Френските банки са съгласни на подобно решение, потвърди президентът на републиката Никола Саркози, цитиран от Financial Times.

Според сделката, постигната с френските банки, кредиторите ще реинвестират 70% от достигащите матуритет гръцки ДЦК, като 50% ще бъдат реинвестирани в 30-годишни облигации.

„Работихме върху този план и се надяваме и други страни да се присъединят към предложението“, казва Саркози.

Най-големите германски банки и застрахователи обмислят френското предложение, посочва запознат с преговорите източник, цитиран от Bloomberg.

Германските и френските банки са сред основните гръцки кредитори. Преговори се водят и с белгийски и холандски финансови институции. Целта е да се разсрочи дълг за 30 млрд. евро, съобщава FT.

Саркози настоява, че всяко участие на банките трябва да е доброволно. Рейтинговите агенции заплашиха да обявят фалита на Гърция в случай, че банките насилствено бъдат принудени да участват в евентуално преструктуриране – стъпка, която би унищожила гръцката банкова система и вероятно би застрашила други страни, изпитващи дългови проблеми, като Португалия, Ирландия и Гърция.

„Ако решението не беше доброволно, то щеше да се разглежда като фалит, с огромни рискове и катастрофални последици“, казва Саркози, цитиран от Financial Times.

Планът е договорен след преговори с Федерацията на френските банки, френското финансово министерство и трите най-големи банки в страната. С нетна експозиция от 53 млрд. долара френските банки са едни от основните гръцки кредитори. Към края на 2010 г. експозицията на BNP Paribas е била 5 млрд. евро, докато Société Générale и Crédit Agricole държат гръцки дълг чрез дъщерни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
70% от книгите които са с падеж сега не са 70% от всички книги вече издадени от гръцката държава. От кухо в празно не може да се прелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още