IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставиха без промяна лихвата на Острова

Поне до края на годината увеличение на лихвения процент няма да има, смятат анализатори

14:34 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оставиха без промяна лихвата на Острова

Основният лихвен процент във Великобритания остана без промяна и след днешното заседание на ръководителите на Английската централна банка. Така стойността му бе запазена на рекордно ниските 0,5 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите съвпаднаха точно с решението на институцията. Като причина за него се посочва бавното развитие на британската икономика, която нарасна с едва 0,2 на сто през второто тримесечие, пише ВВС.

Преобладаващите мнения сред специалистите са, че лихвеният процент във Великобритания ще остане 0,5 на сто поне до края на годината. Очакванията са такива въпреки силната инфлация, която от доста време остава далеч по-високо от заложените от централната банка нива.

През юни официалната статистика измери поскъпване на живота от 4,2 на сто на годишна база. Заложеният от централната банка таргет е 2 на сто. Заложеният като прогноза от институцията ръст на икономиката за годината пък е в размер на 1,75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още