fallback

Moody`s може да понижи рейтингите на 87 европейски банки

Липсата на системна подкрепа за банките от страна на европейските правителства е основна причина за предупреждението на агенцията

10:19 | 29.11.11 г. 7

Международната рейтингова агенция Moody's предупреди за възможно понижаване на рейтингите по задълженията на 87 банки в 15 европейски държави във връзка с евентуално прекратяване на получаваната подкрепа от правителствата на тези страни, се отбелязва в прессъобщение на официалния уебсайт на агенцията, цитирано от РИА Новости.

Рейтингите може да бъдат понижени с 1-2 степени, се посочва в съобщението.

От Moody's предполагат, че превърналата се в непредсказуема и ненадеждна системна подкрепа за подчинения дълг в Европа е недостатъчно основание за подкрепа на рейтингите.

„Moody's смята, че системната подкрепа за подчинения дълг в Европа става все по-непредсказуема във връзка с промените в политиките и финансовите ограничения“, пише още в документа.

Между причините, повлияли на решението на агенцията евентуално да преразгледа рейтингите, тя изтъква по-слабата финансова гъвкавост на европейските държави, изискваща финансова консолидация.

От Moody's твърдят, че при оценяването на рейтингите ще бъдат наблюдавани внимателно действията на Европейската комисия по банковите въпроси и ще се осъществи взаимодействие с регулаторите и властите с цел получаване на допълнителна информация за подкрепа на рейтингите по подчинения дълг.

Голяма част от евентуалното преразглеждане се отнася до банки в Испания, Италия, Австрия и Франция, сред които са BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit SpA, Banco Santander, Credit Suisse AG и UBS AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
fallback