IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Унгария

От международната рейтингова агенция се съмняват, че унгарското правителство ще успее да изпълни целите си за намаляване на държавния дълг и бюджетния дефицит

09:55 | 25.11.11 г. 1
Moody`s понижи кредитния рейтинг на Унгария

Международната рейтингова агенция Moody`s късно снощи понижи кредитния рейтинг на Унгария с една степен – до Ва1 от Ваа3, като перспективата по него се запазва негативна, съобщи ИТАР-ТАСС. Това отговаря на рейтинг, който не се счита за инвестиционен, или както е по-полулярно "junk".

От Moody`s отбелязват, че понижаването на рейтинга е свързано с нарастващия унгарски държавен дълг и бюджетен дефицит, тъй като за правителството на страната ще бъде извънредно трудно да ги съкрати в условията на прогнозираното забавяне на ръста на националния брутен вътрешен продукт и нестабилната икономическа ситуация в еврозоната като цяло.

„Успешното реализиране на обявените от правителството цели за понижаване на нивото на държавния дълг от 81% от БВП през 2010 г. до 50% от БВП до 2018 г. , както и за понижаване на бюджетния дефицит, остава под въпрос заради увеличаването на разходите по привличането на заемни средства и перспективите за забавяне на икономическия ръст“, се посочва в съобщение на рейтинговата агенция.

Тя е преразгледала в посока на понижение прогнозата си за ръста на унгарския БВП за тази година до 1,5% и за 2012 г. - до 0,5%, като до момента очакванията бяха за ръст от съответно 2,7% и 2,6%.

„Решението на агенцията да запази негативната прогноза по унгарския кредитен рейтинг е обусловено от съмненията във възможностите на страната да издържи на рисковете, възникнали вследствие на европейската дългова криза“, се казва още в документа.

От Moody`s отбелязват също, че изпратените наскоро искания от страна на Унгария към Европейския съюз и Международния валутен фонд  за предоставяне на финансова помощ сочат, че страната има трудности с привличането на заемни средства.

„Дори при успешнo приключване на преговорите за отпускането на кредитите дълговият натиск върху правителството ще се запази в средносрочна перспектива“, изтъкват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
америка америка е с рейтинг garbage
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още