IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи прогнозата по кредитния рейтинг на Унгария до „негативна"

Дългосрочният кредитен рейтинг на страната обаче бе оставен без промяна

22:45 | 11.11.11 г.
Fitch понижи прогнозата по кредитния рейтинг на Унгария до „негативна"

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings днес потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Унгария на ниво ВВВ-, но коригира прогнозата по него от „стабилна“ на „негативна“, съобщи  MarketWatch.

Агенцията се позова на експозицията на страната към еврозоната и решението на правителството да позволи на собствениците на жилища да изплащат ипотеките си, емитирани в чужда валута, по ставки, по-ниски от обменните курсове на пазара.

Преразглеждането на прогнозата „отразява рязкото влошаване във външния ръст и финансовата среда, пред която е изправена малката, отворена и относително високо задлъжняла икономика на Унгария“, заяви Матео Наполитано, директор на подразделението за държавни рейтинги във Fitch.

“Нещо повече, различни мерки на финансовата политика и схемата, която позволява изплащането на жилищните ипотеки емитирани в чужда валута, по ставки под обменните валутни курсове на пазара, накърниха доверието на чуждестранните инвеститори, от което зависят перспективите за ръст в средносрочен план“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още