IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег: ЦИЕ е „турбо версия на Западна Европа“

Заемите в швейцарски франкове ще останат в тежест на някои източноевропейски икономики за поне още 10 години, коментира анализатор

07:50 | 01.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Опасенията за западноевропейските икономики обхванаха и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) поради силната търговска обвързаност, казва Вик Грьоненберг, стратег на Citi за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, цитирана от CNBC.

Ипотеките и заемите в швейцарски франкове – твърде популярни през последните години поради ниските лихвени проценти в Швейцария - се превърнаха в огромно бреме особено за Полша и Унгария, където тези заеми представляват около 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, пояснява Грьоненберг.

ЦИЕ ще сподели съдбата на еврозоната, каквато и да е тя. „Регионът е турбо версия на Западна Европа“, допълва тя. „Това, разбира се, се обуславя от близките търговски и финансови връзки.“

През август валутите в Централна и Източна Европа, особено в Унгария и Полша, се обезцениха, докато швейцарският франк поскъпна спрямо еврото и долара. Инвеститорите останаха загрижени за състоянието на банковия сектор и потребителските заеми, посочва Грьоненберг.

Унгария може да се окаже по-привлекателна за инвеститорите от редица западноевропейски страни, тъй като по време на приключилата миналата година мисия на Международния валутен фонд (МВФ) правителството се придържаше към строга финансова дисциплина. Заемите в швейцарски франкове обаче „ще останат в тежест на икономиката на страната за поне още 10 години“, казва тя. 

Полша, единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която по време на финансовата криза не изпадна в рецесия, през второто тримесечие на годината отчете икономически ръст от 4,3%.

„Икономическият ръст в Полша е стабилен и все пак полската злота поевтиня значително през последните няколко седмици. Мисля, че причината за това е силната експозиция към еврозоната“, казва Грьоненберг.

От останалите развиващи се икономики в региона Турция е „много интересна“, тъй като валутата й е „силно подценена“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Заемите в швейцарски франкове обаче ще останат в тежест на икономиката на страната за поне още 10 години-----------Хе-хе, ами така е то - кредитът - модерната тежест. Пардон - модерното робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още