IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще фиксира обменния курс по ипотеките в чуждестранна валута

Просрочените ипотеки в страната надхвърлят 100 хил.

18:48 | 30.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария ще фиксира обменния курс по ипотеките в чуждестранна валута

Банките в Унгария и правителството в Будапеща се съгласиха временно да въведат фиксирани обменни курсове върху ипотеките в чуждестранна валута и да отменят мораториума върху отнеманията на жилища в случаите на просрочени ипотечни плащания. Така беше сложен край на продължилия месеци спор за това как да бъде облекчена дълговата тежест за потребителите, съобщава Bloomberg.

Банките ще фиксират обменния курс на 180 форинта за швейцарски франк, за да овладеят флуктуациите в плащанията за обслужване на ипотечните кредити от домакинствата, заяви премиерът на страната Виктор Орбан. Приемането на фиксирания валутен курс ще е доброволно за потребителите.

Орбан изпълнява предизборно обещание да защитава потребители, взели кредити в чуждестранна валута, тъй като те бяха засегнати от понижаването на курса на форинта след 2008 г. и сега не могат да плащат ипотеките си.

Към края на март 2010 г. ипотеките в Унгария са възлизали на 4,1 трлн. форинта, от които 63% са били деноминирани в чуждестранни валути, разкриват данни на централната банка. Просрочените ипотеки са над 100 хил.

През последната година форинтът се понижи с 12,5% спрямо алпийската валута, достигайки през септември 2010 г. рекордно ниското ниво от 226,4 форинта за франк  Само през май форинтът изгуби 6,6% от стойността си, достигайки 220,7 форинта за франк – най-големият спад от ноември. Повечето деноминирани във франкове ипотеки са сключени, когато един франк се е търгувал за 160 – 180 форинта.

Според споразумението фиксираният курс ще бъде 250 форинта за евро и 200 форинта за 100 японски йени.

Ипотеките в швейцарски франкове представляват 53% от всички ипотеки в страната.

Длъжниците ще трябва да започнат да изплащат разликите между фиксирания и реалния валутен курс на равни вноски от януари 2015 г.

Освен OTP Bank Nyrt., най-голямата унгарска банка, унгарският финансов сектор е доминиран от чуждестранни банки, включително KBC Groep NV, Bayerische Landesbank, Erste Group Bank AG, Intesa Sanpaolo SpA, Raiffeisen Bank International AG и UniCredit SpA.

Унгария също така ще отмени забраната върху издаването на деноминирани в евро облигации, като тези заеми ще станат достъпни за потребителите с доходи в евро, които са поне 15 пъти по-високи от сегашната минимална работна заплата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още