IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 27% ръст на преките чуждестранни инвестиции в ЦИЕ тази година

Предкризисните равнища на ПЧИ ще бъдат достигнати само ако потреблението се възстанови, прогнозира Виенският институт за сравнителни анализи на световната икономика

14:23 | 07.06.11 г.
Очакват 27% ръст на преките чуждестранни инвестиции в ЦИЕ тази година

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2011 г. ще се увеличат с 27%, като показателят ще се повиши най-силно в Русия, прогнозира Виенският институт за сравнителни анализи на световната икономика, цитиран от ДПА.

Експертите очакват възходящата тенденция след спада в инвестициите, насочени към региона, отчетен миналата година.

„Преките чуждестранни инвестиции все още имат огромно значение за развитието на страните от Централна и Източна Европа, най-вече защото вътрешните „двигатели“ на икономически растеж остават слаби, а консолидирането на бюджетите е проблем за много от държавите в региона“, отбелязват експертите.

Институтът прогнозира, че инвестициите в новите страни членки на Европейския съюз ще нараснат с 10% благодарение на близостта им със силно развитите европейски икономики.

Според прогнозите инвестициите в страните от Югоизточна Европа ще нараснат с 29%, но началното ниво е по-ниско от това в страните от региона, членуващи в ЕС.

Инвестициите, насочени към Русия, както и през предишните години ще се увеличат благодарение на руски офшорни компании.

Въпреки оптимистичните прогнози за 2011 г. институтът предупреждава, че предкризисните равнища на ПЧИ ще бъдат достигнати само ако потреблението в ЦИЕ се възстанови, тъй като сега „двигатели на ръста“ в тези страни са износните отрасли.

В края на миналата година бяха отчетени разнопосочни резултати, като действителен ръст на показателя има само в 8 от 20-те страни в региона.

Като цяло притокът на средства от чужбина е нараснал с 8%, като най-силно е повишението в Чехия, Литва, Латвия и Русия.

България, Румъния и Югоизточна Европа отчитат рязък спад, тъй като икономиките на тези страни са по-слабо ориентирани към износ, а местното търсене все още е слабо.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още