IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска спешни мерки за намаляване на бюджетния дефицит от 5 държави

Президентът на Кипър разчита страната да преодолее кризата, без да се обръща към механизма за подкрепа на ЕС

11:02 | 23.11.11 г. 1
ЕК иска спешни мерки за намаляване на бюджетния дефицит от 5 държави

Европейската комисия е изпратила предупреждение до 5 държави-членки на Европейския съюз, с което иска те да приемат спешни мерки за намаляване на бюджетния си дефицит, като в противен случай ги заплашва глоба, съобщи ИТАР-ТАСС.

Предупрежденията са за Белгия, Полша, Унгария, Кипър и Малта, които според комисията се сблъскват с най-сериозни бюджетни проблеми.

Европейският комисар за валутната и монетарната политика Оли Рен заяви, че „петорката“ трябва да представи пред ЕК мерки за финансова консолидация до 15 декември, като задачата е държавите да се вместят в изискването на бюджетен дефицит до 3% още през 2012 г.

След 15 декември в ЕС влиза в сила по-строга финансова регулация относно системата за икономическо управление на страните-членки, като нарушителите на правилата са заплашени от санкции.

Междувременно кипърският президент Димитрис Христофиас заяви, че страната му разчита да преодолее кризата със свои сили и да избегне необходимостта да се обърне за кредити към ЕС, съобщи РИА Новости.

„Нашата задача в момента е да се борим с кризата и да не се възползваме от механизма за подкрепа. Ако влезем в този механизъм, положението на целия кипърски народ ще се влоши“, е казал Христофиас.

По повод предупреждението на ЕК той припомни, че Кипър се бори с нарасналия бюджетен дефицит.

„За щастие или нещастие това е ЕС, той има своите правила и господин Рен си върши работата, а ние трябва да свършим своята“, посочи кипърският президент.

Той не даде ясен отговор на въпроса дали правителството на страната на днешното си заседание планира да обсъди конкретни мерки за стабилизиране на икономиката. „През цялото време обсъждаме пакети с мерки по тази тема. Въпросът е в това те да бъдат приети от обществените партньори и парламентът да покаже разбиране“, отбеляза Христофиас.

Кипър се сблъска с влошена икономическа ситуация поради натрупването на редица негативни обстоятелства, сред които забавянето на икономическия ръст в ЕС, експозицията към гръцкия държавен дълг на кипърските банки и взрив във военна база, разрушил най-голямата електростанция в страната и предизвикал сериозни икономически щети.

През октомври МВФ обяви, че не очаква ръст на кипърската икономика през 2011 г., а прогнозата за 2012 г. е за спад на брутния вътрешен продукт с около 1%.

От МВФ очакват бюджетният дефицит на страната да нарасне до 7% от БВП през тази година, а през 2012 г. да се понижи до 4%. На свой ред кипърските власти очакват нулев ръст за 2012 г., 6,5% бюджетен дефицит за настоящата година и 2,3% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"През октомври МВФ обяви, че не очаква ръст на кипърската икономика през 2011 ....."Стига с този МВФ.....По време на Бретън Уудската Конференция бива учреден МВФ, както и предшествениците на Световната банка и Световната търговска организация. Господата от Бретън Уудс прекрасно знаели, че по-слабите страни ще пострадат в резултат на плановете им. МВФ, а по-късно и Световната банка, е награден с ролята да предоставя заеми на тези страни. Заемите били придружени с условия, които включват сурово орязване на социалните разходи, последиците от което засягат образованието и здравеопазването. На практика МВФ и Световната банка погребват развиващите се страни в дългова яма. Такъв дълг, че те никога не биха били способни да изплатят лихвите по заема, да не говорим за основната му сума. И веднъж попаднала в безизходна позиция, страната е принудена да продава всичко, което има (в частност руда и нефт), най-често на американски корпорации!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още