IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър замразява заплатите в публичния сектор през 2012 и 2013 г.

Данъкът върху оборота на местните компании се повишава с 5%, а върху заплатите над 2 500 евро в частния сектор се въвеждат допълнителни данъци

12:51 | 19.11.11 г.
Кипър замразява заплатите в публичния сектор през 2012 и 2013 г.

Правителството на Кипър замрази заплатите в публичния сектор през 2012 и 2013 г., като само от тази мярка за периода се очаква да бъдат икономисани 355 млн. евро, съобщи БНР.

Страната въвежда и допълнително данъчно облагане върху заплатите над 2500 евро в частния сектор, а местните фирми ще бъдат натоварени с допълнителен 5% данък върху оборота за следващите 2 години.

По последни данни на кипърската статистика за второто тримесечие на тази година средното възнаграждение на заетите във всички сектори на икономиката на страната е 1917 евро.

Кипър трябва да предприеме тези стъпки през следващите две години, ако иска да избегне нуждата от финансова помощ от европейските си партньори. В противен случай със сигурност може да се каже, че ще трябва да прибегнем до Европейския механизъм за финансова стабилност, е предупредил финансовият министър Кикис Казамиас.

Замразяването на заплатите е част от по-широк пакет мерки за финансова консолидация. Главната финансова цел на страната е да намали бюджетния дефицит от 6,7% от БВП в момента до 2,8% в края на 2012 година.

Новият пакет трябва да бъде одобрен от парламента до 15 декември, съгласно крайния срок, който Европейската комисия даде на Кипър да предприеме по-строги мерки за оздравяване на публичните финанси.

Ако държавният бюджет за 2012 г. бъде утвърден в този срок,  комисията няма да има основание да наложи санкции, е уверил Казамиас. Ако това не стане, Кипър ще бъде глобен с 26 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още