IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредиха на австрийските банки да ограничат кредитирането за ЦИЕ

Местният регулатор е забранил на Erste Group, Raiffeisen Bank International и Bank Austria да отпускат кредити в размер, надхвърлящ събраните от тях депозити в региона

11:21 | 22.11.11 г. 1
Наредиха на австрийските банки да ограничат кредитирането за ЦИЕ

Австрийските банкови регулатори са инструктирали банките в страната да ограничат бъдещото кредитиране на източноевропейските си филиали, което е допълнителен сигнал за страничните ефекти на дълговата криза в еврозоната за икономиките в целия свят, пише днес британският вестник Financial Times.

Ограничението идва в момент, когато австрийски представители се стремят да защитят максималния кредитен рейтинг на страната ААА на фона на опасенията, че на правителството може да му се наложи да спасява банките заради загубите им в Централна и Източна Европа, където са най-големият кредитор, и експозицията им към италианските дългови ценни книжа.

Австрийската централна банка посочва в свое съобщение, че на Erste Group, Raiffeisen Bank International и Bank Austria, която е собственост на италианската UniCredit, е наредено да не отпускат кредити в държавите от Централна и Източна Европа в размер, надхвърлящ събраните от тях депозити в региона.

Филиалите им, които имат особено големи експозиции, ще трябва да покажат, че съотношението на новите кредити към местното рефинансиране е не повече от 110%.

Експозицията на трите банки към ЦИЕ надхвърля стойността на австрийския брутен вътрешен продукт, увеличавайки опасенията, че правителството може да не успее да ги подпомогне, ако състоянието на кредитните им портфейли се влоши.

Според новите правила изискването за капиталова адекватност от първи ред от 9% до средата на 2012 г., което бе въведено от Европейския банков регулатор като временна мярка за банките от ЕС, ще бъде превърнато в постоянно изискване за австрийските кредитни институции.

Представители на банките заявиха, че кредитните ограничения няма да се отразят сериозно на източноевропейския им бизнес, тъй като те вече са се ангажирали да финансират бъдещите кредити от местните депозити.

Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
georgi 2025
преди 12 години
Има много важен технологичен фактор- контрол на съзнанието, които се постига с ново развитие в конвергентните техологии. Проверете изградените за целтта мрежи в Европа и САЩ (Тетра например, но може да е и комерсиална) и импланти от лекари и зъболекари на малки предаватели на вълни. Това което мога да твърдя е, че и в България има такава мрежа и хора с импланти, моного от които важни политици, експерти и бизнесмени. Страната се контролира от външни служби и бизнес. Това се отнася и за БНБ. Като служител там, за кратко, са ми предлагали подкуп и отправяли заплахи чрез конвергентни технологии с твърдението, че "банките са твърде големи, за да се регулират". Може да се предполага, че умишлено са раздавани кредити на ниски цени (на свързани компании) с идеята да се повишат след време лихвите. http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още