IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейския банков регулатор залага 9% капиталова адекватност от първи ред

Европейските власти ще дадат 6-9 месеца на банките за съобразяване с по-високите капиталови изисквания, пише FT

12:04 | 12.10.11 г. 1
Европейския банков регулатор залага 9% капиталова адекватност от първи ред

Европейските власти ще заложат по-високи изисквания за капитала на банките в региона и ще им дадат от шест до девет месеца време да ги изпълнят, посочват от Европейския банков регулатор, пише The Financial Times.

Регулаторът одобрява идеята, че банките в региона трябва да подобрят адекватността на капитала от първи ред до минимум 9%, което е по-високо от сегашните изисквания.

Европейските власти обаче се опасяват, че тази граница може да се окаже висока летва и редица банки да бъдат принудени да набират извънредно много средства. Според Morgan Stanley финансовите институции ще имат нужда от допълнителни 275 млрд. евро. Затова и дебатите в Брюксел за минималното ниво на капиталова адекватност продължават.

Представители на европейските власти обаче подкрепят по-високите капиталови изисквания. Окончателно решение по въпроса обаче може да не бъде взето преди срещата на финансовите министри на Европейския съюз, която предшества срещата на върха на ЕС на 23 октомври.

Банковият регулатор даде срок на финансовите институции до четвъртък да представят актуални данни за експозициите си към държавен дълг. Резултатите от оценката на регулатора се очаква да бъдат готови следващата седмица.

В последните седмици напрежението на финансовите пазари се засили, след като се наложи национализацията на френско-белгийската банкова група Dexia. Deutsche Bank и австрийската Erste Group пък предупредиха за свиване на печалбите си.

Доказателство за задълбочаване на проблемите в банковия сектор е рекордният размер на еднодневните депозити на финансовите институции от еврозоната в Европейската централна банка (ЕЦБ). Заради опасенията за стабилността на отделни банки финансовите институции предпочитат да държат парите си в ЕЦБ, отколкото да се кредитират една друга.

Масло в огъня наля и президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който предупреди, че кризата в Европа придобива „системни измерения“. Той допълни, че отлагането на действията срещу кризата води до изостряне на ситуацията.

Междувременно, Словакия не ратифицира споразумението за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност. Тъй като вотът беше обвързан и с вот на доверие към правителството, който управляващите не получиха, кабинетът на премиера Ивета Радичова се разпадна.

Ако лидерите на основните партии се споразумеят, ново гласуване на споразумението може да има до края на седмицата. Съмненията за бързо одобрение на разширяването на спасителния фонд обаче нарастват и австрийският външен министър препоръча да се търси начин за неговото увеличаване без одобрението на Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Европейската финансова система - стабилна , стабилна ..но не работи. И 50% кеш да държат банките ..мъртви и незавъртащи се пари в икономиката ..последната като не работи може и да не им стигнат тези пари в критичен момент. Последните събития доказват дълбочината на параноята , която ги гони. Вместо да се настъпва в посока на връщане на финансовата система към реалността , банките да печелят като въртят парите в кредитиране , а не в покупки на ДЦК..Създават се още и още тапи за кръвоносната система на икономиката - финансовата система тези така я запушиха , че не ни остава друго освен да чакаме Китай да изкупи Европа за да свърши тази икономическа ДЕПРЕСИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още