IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия отхвърли спасителния план за еврозоната*

Кабинетът на страната загуби вота на доверие, второ гласуване за EFSF може да има още тази седмица

23:48 | 11.10.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Правителството на премиера&nbsp;Ивета Радичова загуби вота на доверие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителството на премиера Ивета Радичова загуби вота на доверие. Снимка: Ройтерс

Словакия стана първата и единствена страна, която не прие плана за  разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд за страните от еврозоната. Същевременно днес се разпадна и четирипартийното правителство на премиера Ивета Радичова, предаде Ройтерс.

Радичова обвърза гласуването за плана с вот на доверие към оглавявания от нея кабинет и това я провали. Самият вот обаче не означава автоматично край и за спасителния план – за международни договори може да се гласува втори път. Това може да стане още през тази седмица, както заяви външният министър Микулас Дуринда пред агенция dpa.

Дебатите преди гласуването продължиха десет часа. Премиерът Радичова призова депутатите да одобрят разширяването на фонда, за да не накърнят доверието към Словакия. "В момента под заплаха е поставена цялата еврозона, а не само няколко малки страни", каза тя. "Под заплаха е нашето евро. Променящата се ситуация налага бърза и незабавна реакция", заяви Радичова, цитирана от Ройтерс.

Партията на свободата и солидарността - една от четирите партии в коалиционното правителство на Радикова – обяви още преди гласуването, че няма да подкрепи EFSF, дори след като премиерът обвърза гласуването с вот на доверие за кабинета. Решението на Партията на свободата и солидарността лиши управляващата коалиция от мнозинство. 

Шансовете при повторното гласуване все пак пакетът да бъде одобрен, са големи -  Робърт Фицо, лидер на опозицията и екс премиер, обяви пред журналисти по-рано днес, че ще подкрепи пакета при втори вот. Подкрепата на опозицията ще гарантира ратифицирането на документа. Като условие за това обаче той постави оставката на „неспособното“ правителство. Това условие вече е изпълнено след загубения вот на доверие. 

Лидерът на социалдемократите заяви, че те очакват от досегашните управляващи да излязат с предложения, които да доведат до ратифициране на разширяването на EFSF. Фицо обаче не уточни какви редложения очаква, кога и по кои въпроси партията му е склонна на компромис. 

Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Време е да продаваме долари. Инвестиционен гуру: Продавайте всичко американско: Продавайте дяловете си в американски инвестиционни банки, участието си в строителни или ипотечни компании в САЩ и закривайте доларовите си позиции, избягвайте Индия и Русия и смело залагайте на Китай и на стоковите борси. Това е съветът на инвестиционния гуру Джим Роджърс, отправен на конференция на хедж фондове в Лондон. На Уолстрийт 29-годишни хлапета правят 1 милион. И си мислят, че това е нормално... Ще видите как тези крайности ще бъдат пометени", каза Роджърс. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Прав си, но човек винаги може да има известни съмнения:)...особено, ако е от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
this is getting annoying man..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Завършени *** са ционистките евреи. Това са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма. На 10 септември 2001 г. министърът на отбраната на Съединените щати излиза със зявление, че Пентагона не може да се отчете за 2,3 трилиона долара, което представлява една четвърт от бюджета й. За да опиша колосалността на тази сума, ще използвам следните примери: ако тези пари се подредят в банкноти по 100 долара, те ще покрият цялото разстояние от морското равнище до открития космос и обратно, и пак ще има достатъчно да се покрият още 30 мили. Тоест, парите са усвоени, познайте от кого? Разбира се, че от тези които служат в тъй наречения Федерален резерв. Трудно ще се оттървем от подобни изчадия, като тях - наричащи се "елит", защото всички по света допуснахме шепа ненормалници и болни мозъци да съсредоточат огромна власт и всякакъв ресурс в ръцете си! Тези, които помнят историята знаят, че една от причините да започне Втората световна война, беше, самозапалването на Райхстага (германския парламент)от самите немци! Та идеята за "кулите" съвсем не е нова! Така че, за да започнат две войни, Американските политици си само-събориха кулите, избиха сума народ, това е факт! Само наивници могат да вярват, че някакви терористи могат да взривят най-големите сгради в света...!!!Атентата на 9/11 е най-голямата измама в най-новата история на човечеството !Светът беше брутално излъган ! Американците тотално манипулирани и промити !Целта беше ясна: да се ускори налагането на Нов Световен Ред.Под прикритието на измислената "война с тероризма" бяха нападнати суверенни държави като Ирак и Афганистан. Бяха избити хиляди цивилни, невинни граждани.Заграбен беше петрола на Ирак и опиума на Афганистан.Започна налагането на тотален контрол над хората по цял свят. Следват чиповете.......!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Така е при капилизма, дълговете са с повече нули от възможния брой на числата от тотото. Предстои девалвация и обезценяване на долара (естествено след като всички тарикати дето са ги печатали до сега предвидливо ще се отърват от тях и изклатени ще останат само простите работяги. Китай има Юана който вече е бетонна резервна валута, подкрепен от солидна икономика. Дори с примамливо занижена стойност, Рибите скоро ще лапат Юаните като варено житце. Което ще го прави още по силна валута. Всичко което Китай сега е постигнал е горе долу с организиране на около 10% от потенциала си. Същевременно руснаците ще преминат на търговия за рубли за всички горива, метали и пр. Това вече става сега в рамките на Митническия съюз. Така, че след година и половина-две, ако някой иска Руски газ ще трябва да търси и руски рубли. Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси!Естествено има начин да поддържаш статуквото с военна сила - то и се прави в момента, не си мислете че Щатите нападат, завладяват и подтискат народа на Ирак(петрол) Либия(петрол), Афганистан(наркотик) и пр., и само ей така, случайно, голямата част от стоките се търгуват в долари. Но вече долара почва да губи силно позиции като основна резервна валута в света, страните от Шанхайската зона силно се отдръпват от него като трансферът на стоки между Китай, Русия, а и вече и Япония се осъществява в регионални валути, а не в долари както до скоро. Можете да не се съмнявате, че руснаците много скоро ще започнат да продават за рубли. Няма къде да се дене Европа без руския газ и петрол- ще купува за рубли като нищо. При това рублата ще бъде осигурена с всичките руски природни богатства, а не като долара и еврото само с религиозната вяра в американската и европейската икономика, които вече всичко произвеждат в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
crammer
преди 12 години
Patilane, ili mnogo si se napatil v jivota ili ne piesh dostatachno coca cola ta tolkova da gi mrazish americantsite! I az taka kato tebe, da znaesh. Kato mi pisne ot nesto vse americantsite sa mi vinovni. I za tova che ima takiva tikvi kato tebe pak americantsite....americantsite ta americantsite :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Това са неверни неща, разликата между Гърция и Япония е не размера на дълга или лихвата, а водената политика на консумиране на средства, които не са изработени и (наблягам) НЯМА да бъдат изработени никога. А еврозоната е много по-задлъжняла отколкото казваш и не знам, кой от нас има нужда да бъде залъгван така. Ако гърците можеха да обслужват изобщо нещо нямаше да се молят за спасителен транж от 8 милиарда за да закърпят месечните си разходи. Освен ако всички тези новини не са някаква измислица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Дълговете ще продължат да нарастват. Няма друг начин. Паричната системата на капитализма е математически неиздържана и изисква постоянно задлъжняване и посточнно печатане на пари. Не мисля че някой, който разбира за какво става дума вярва в безрисковостта на американския дълг и че, печатането на долари е дефакто фалит, защото води до обезценка на текущите доларови активи т.е. висок риск за кредиторите!Има проблем с Долара, Има проблем с Европа, Световен икономически проблем, създаден изкуствено, за да изиска нов световен ред и нова валута разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
От десетилетия американския Федерален резерв (който е частна еврейска банка, а не държавна институция) печата долари в огромни количества без покритие. Курсът на долара се поддържа изкуствено от десетилетия с неикономически (с чисто политически) средства. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Към този обезценен долар е обвързана цялата финансова система на евро-американския свят. Днес парите в тази евро-американска система дори нямат материален носител - вече не са и книжни банкноти. Днес те са виртуални цифри в електронната система на банките. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
А катастрофалното финансово положение на САЩ как да бъде поправено?"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (*** Off!). Президентът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро съще вече нееднократно намеква, че атаката от британските и американски медии е офанзива срещу еврото. Италия под кръстосан огън.?! Германски банки ще фалират заради Гърция?! Вече има открита икономическа война срещу Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още