IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия отхвърли спасителния план за еврозоната*

Кабинетът на страната загуби вота на доверие, второ гласуване за EFSF може да има още тази седмица

23:48 | 11.10.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Правителството на премиера&nbsp;Ивета Радичова загуби вота на доверие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителството на премиера Ивета Радичова загуби вота на доверие. Снимка: Ройтерс

Словакия стана първата и единствена страна, която не прие плана за  разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд за страните от еврозоната. Същевременно днес се разпадна и четирипартийното правителство на премиера Ивета Радичова, предаде Ройтерс.

Радичова обвърза гласуването за плана с вот на доверие към оглавявания от нея кабинет и това я провали. Самият вот обаче не означава автоматично край и за спасителния план – за международни договори може да се гласува втори път. Това може да стане още през тази седмица, както заяви външният министър Микулас Дуринда пред агенция dpa.

Дебатите преди гласуването продължиха десет часа. Премиерът Радичова призова депутатите да одобрят разширяването на фонда, за да не накърнят доверието към Словакия. "В момента под заплаха е поставена цялата еврозона, а не само няколко малки страни", каза тя. "Под заплаха е нашето евро. Променящата се ситуация налага бърза и незабавна реакция", заяви Радичова, цитирана от Ройтерс.

Партията на свободата и солидарността - една от четирите партии в коалиционното правителство на Радикова – обяви още преди гласуването, че няма да подкрепи EFSF, дори след като премиерът обвърза гласуването с вот на доверие за кабинета. Решението на Партията на свободата и солидарността лиши управляващата коалиция от мнозинство. 

Шансовете при повторното гласуване все пак пакетът да бъде одобрен, са големи -  Робърт Фицо, лидер на опозицията и екс премиер, обяви пред журналисти по-рано днес, че ще подкрепи пакета при втори вот. Подкрепата на опозицията ще гарантира ратифицирането на документа. Като условие за това обаче той постави оставката на „неспособното“ правителство. Това условие вече е изпълнено след загубения вот на доверие. 

Лидерът на социалдемократите заяви, че те очакват от досегашните управляващи да излязат с предложения, които да доведат до ратифициране на разширяването на EFSF. Фицо обаче не уточни какви редложения очаква, кога и по кои въпроси партията му е склонна на компромис. 

Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Проблема са САЩ,САЩ, и най-много САЩ, а после ЕС!!!Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм."САЩ водят война срещу еврото". "Дресьорите" на Обама открито се обявяват за създаването на нова Световна банка, която ще управлява всички нации на Земята чрез въглеродни данъци и военна сила. Международни банкери целенасочено организират световно финансово претопяване, за да банкрутират държавите и им наложат Световно правителство. Новият Световен Ред планира също премахване на националните валути, както и въвеждане трансфер по електронен път в сферата на търговията с помощта на т.нар. високо технологични магистрали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Дълговете не може да се борят с още дългове е валидно само за ситуация когато дълговете нямат шанс да се обслужват! Еврозоната като цяло изобщо не е задлъжняла фатално и спокойно може да си позволи още 10% увеличение на дълга за сметка на спасяване на изпадналите в беда членки.Япония си обслужва без проблем дълга който е 200% от БВП, но на лихва от 1,4% за 10 годишните бондове. При такава лихва и гърците биха могли без проблем да си обслужват дълга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Еврозоната изобщо не е балон, защото общата задлъжнялост спрямо БВП е около 81%, което е много по малко от задлъжнялостта на САЩ или Япония!Единственият проблем на еврозоната е, че няма солидарност и ясни правила за пътуващите в лодката на еврото! Словаците се държат типично по източно европейски, като смятат че могат да имат само привилегии, но не и задължения и не искат да поемат собстваната си отговорност за еврото!Благодарение на еврото пазарните лихви по кредитите в Словакия са по 4%, а дотираните ипотечни кредити за млади семейства са с 0,99% лихва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало.......Европейците губят вярата в еврото. Икономиката на EU вече набира скорост по наклона към пропастта. Просто не е възможно една организация с различна култура, език, икономика и интереси да успее да предприеме необходимите мерки за предовратяване на идващата катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
troika
преди 12 години
Някой наясно ли е каква е сумата на членския внос на България в този фонд? Чета 14,000,000,000 евро и не вярвам на очите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
"Сулик е на мнение, че дълговете не може да се борят с още дългове." немога да повярвам... най-накрая малко разум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
Радичова е. Благодарим за забележката, коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Егати изнудването! Сега няма да подкрепим плана, но ако ние съставим правителство , тогава ще го подкрепим. Що за лицемерие и дребнави сметки.N. B. Инвестор, в тази статия тази госпожа я споменавате няколко пъти с три различни фамилии. Радичова ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още