IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредиха на австрийските банки да ограничат кредитирането за ЦИЕ

Местният регулатор е забранил на Erste Group, Raiffeisen Bank International и Bank Austria да отпускат кредити в размер, надхвърлящ събраните от тях депозити в региона

11:21 | 22.11.11 г. 1
Наредиха на австрийските банки да ограничат кредитирането за ЦИЕ

Анализатори обаче твърдят, че мярката засяга само достъпа до кредити. Тя е нещо, което прави австрийските банки (а следователно и Австрия) по-сигурни.

От друга страна обаче е и проциклична мярка и незабавното ѝ въздействие може да не е полезно за държавите, където австрийските банки оперират, заяви Кристиан Келер, икономист за развиващите се пазари в  Barclays Capital.

Управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни заяви, че мярката не само ще е от полза за стабилността на местните финансови пазари, но и експозицията на Австрия към региона ще стане по-целесъобразна.

Освен новите кредитни ограничения, от централната банка обявиха, че трите споменати кредитни институции ще трябва да отговарят напълно на капиталовите изисквания на споразумението Базел III от януари 2013 г., или 6 години по-рано от планираното, макар че ще могат да включат капитала без право на глас, получен от държавата и други инвеститори като помощ през 2009 г. Те ще трябва да формират допълнителен буфер за основния капитал в размер до 3% от януари 2016 г.

Според анализатори предварителното приемане на минималните изисквания на споразумението Базел III за капиталова адекватност от първи ред от 7% ще се отрази минимално на Erste Group и Raiffeisen Bank International, тъй като Европейският банков регулатор през юли обяви, че и двете кредитни институции са на път да достигнат адекватност от 9% до края на 2012 г. Те обаче ще бъдат по-голямо предизвикателство за Volksbank - четвъртата по пазарна капитализация кредитна институция на страната.

Предприетите мерки идват веднага, след като спредът по доходността между държавните облигации на Австрия и Германия достигна рекордно високо ниво и е насочен към успокояване на пазарните сътресения, заяви представител на централната банка. 

Действията на Австрия показват, че дори най-силните икономики в еврозоната усещат натиска на дълговата криза. Нейната съседка Унгария вчера официално поиска предпазна финансова помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз, извършвайки обратен завой в политиката си след отказа от помощта на МВФ преди 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
georgi 2025
преди 12 години
Има много важен технологичен фактор- контрол на съзнанието, които се постига с ново развитие в конвергентните техологии. Проверете изградените за целтта мрежи в Европа и САЩ (Тетра например, но може да е и комерсиална) и импланти от лекари и зъболекари на малки предаватели на вълни. Това което мога да твърдя е, че и в България има такава мрежа и хора с импланти, моного от които важни политици, експерти и бизнесмени. Страната се контролира от външни служби и бизнес. Това се отнася и за БНБ. Като служител там, за кратко, са ми предлагали подкуп и отправяли заплахи чрез конвергентни технологии с твърдението, че "банките са твърде големи, за да се регулират". Може да се предполага, че умишлено са раздавани кредити на ниски цени (на свързани компании) с идеята да се повишат след време лихвите. http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още