IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на Erste Group за годината могат да достигнат 800 млн. евро

Основните загуби на банковата група са свързани с отписването на дълговете на дъщерните компании в Унгария и Румъния и понижения рейтинг на структурирани ценни книжа

16:16 | 10.10.11 г.
<p>
	Андреас Трайхл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андреас Трайхл. Снимка: Ройтерс

Финансовите загуби за годината на един от най-големите банкови холдинги в Австрия - Erste Group, могат да достигнат 800 млн. евро, съобщиха от ръководството му, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Поради планираното предсрочно погасяване на заема към държавата, получен за повишаване на капитализацията на финансовата институция, не се планират дивиденти за акционерите.

Акциите на холдинга на Виенската борса понижиха стойността си с почти 16%.

Основните загуби на Erste Group са свързани с отписването на дълговете на дъщерните компании в Унгария и Румъния и понижаването на рейтинга на структурирани ценни книжа.

Досега се смяташе, че холдингът ще приключи годината с чиста печалба между 850 млн. и 950 млн. евро.

„Предприетите радикални мерки бяха необходими, за да бъде укрепен балансът и да се преструктурира дейността на холдинга с оглед на предстоящия продължителен период на неопределеност“, заяви главният изпълнителен директор на финансовата институция Андреас Трайхл.

По думите му надеждите за скорошно преодоляване на дълговата криза в държавите от еврозоната през последните седмици забележимо са намалели.

Австрийският банкер смята, че кризата ще засегне реалния сектор в икономиката, включително в държавите от Източна Европа, където действат дъщерните дружества на холдинга.

Освен това ръководството на Erste Group възнамерява да продължи да намалява размера на кредитиране в кризисните държави от еврозоната, като холдингът е успял да намали общата сума на активите си в гръцки и португалски държавни облигации до едва 10 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още