fallback

Страните от БРИКС свиват употребата на долари в търговията помежду си

По инициатива на Китай държавите от групата ще насърчават търговията в националните си валути

12:05 | 08.03.12 г. 28

Държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) ще намалят употребата на американски долари в търговията помежду си, като ще разширят използването на националните си валути за целта, съобщава британският вестник Financial Times, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По информация на британското издание на предстоящата среща на високо равнище на страните от БРИКС, насрочена за 29 март в Делхи, ще бъде подписано споразумение за взаимно отпускане на кредити в национални валути между държавите-членки на групата. Инициатор на този ход е Китай.

Така например Китайската банка за развитие ще предложи на останалите страни от групата големи кредити в юани и е готова да приема техните валути за финансиране на търговските операции.

Очаква се споразумението за по-широко използване на националните валути във взаимната търговия да бъде подписано в рамките на срещата от представители на водещите национални банки в отделните страни, като за Русия е посочена Внешэкономбанк.

„Споразумението на страните от БРИКС за създаване на кредитни линии извън американския долар е допълнителна крачка встрани от американската валута. То отразява и съмнението на бързо развиващите се държави в изявленията на САЩ, че страната не възнамерява да допуска обезценяване на долара при решаването на проблемите с държавния си дефицит“, пише Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback