IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за банка на БРИКС ще се обсъжда през март

Предложението е за създаване на банка, която да подкрепя проекти в развиващите се страни и да се финансира с техни пари

16:54 | 27.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Идеята за банка на БРИКС ще се обсъжда през март

Лидерите на най-големите развиващи се икономики в света ще поискат от финансовите си министри да обсъдят на среща през март идеята за създаването на обща банка, заяви официален представител на руското правителство, цитиран от Bloomberg.

Предложението за създаване на банка, която да бъде финансирана изключително от развиващи се страни и която да подкрепя проекти в тези страни е направено от Индия в момент, когато Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се опитват да получат по-голяма тежест в Международния валутен фонд (МВФ) и други глобални институции, така че участието им в тези организации да съответства на нарастващата им икономическа мощ.

За създаването на банката „вероятно ще са необходими сериозни правителствени субсидии, така че всичко трябва да бъде калкулирано и анализирано“, коментира Андрей Бокарев, директор международни финансови отношения към руското министерство на финансите, след срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Мексико

Лидерите на страните от БРИКС ще се срещнат на 29 март в Делхи. Това ще е тяхната 4-та среща. Предложението за създаване на обща банка се основава на поетия на срещата през април 2011 г. в Китай ангажимент „за укрепване на финансовото сътрудничество между банките за развитие на страните от БРИКС“.

През 2012 г. МВФ прогнозира растеж от 3% в Бразилия, 3,3% в Русия, 7% в Индия, 8,2% в Китай и 2,5% в Южна Африка. За сравнение растежът в САЩ се очаква да достигне 1,8%, докато за икономиката на еврозоната се предвижда свиване с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Щеше да звучи много адекватно, ако не пренебрегваше факта, че в тези страни има много голям политически риск (подобно на България). За да го илюстрирам с пример, помислете за Хонг Конг, който на практика е прокси за инвестиции в Китай заради гарантираната му политическа независимост от Партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Напълно съм съгласен. Оловно цинковия комплекс Ад има нужда от нов кредитор. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Съвсем правилно решение на Тухлата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Само така, да са независими от затъналите до гуша в дългове страни като САЩ и ЕС, плюс Япония, които живеят най-вече от прехвърлянето на пари от една банкова сметка в друга;;;;;;;;Новата Банка на Тухлата ще направи и техните валути търсени и конвертируеми още в следващите 5-10 години.Успех на тази банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още