IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от БРИК са не по-малко уязвими за световните рискове

Най-стабилна е Бразилия, докато Русия и Индия са причислени към "високо рисковите" държави заради слабо управление, системна корупция и терористични заплахи

13:41 | 20.02.12 г.
<p>
	Лидерите на държавите от БРИК. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерите на държавите от БРИК. Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) са не по-слабо уязвими за световни икономически шокове въпреки силния си ръст през последните 4 години, сочи проучване на консултантската компания по въпросите на риска Maplecroft, цитирано от Ройтерс.

Според данните от Световния рисков атлас на компанията, който разкрива потенциално дестабилизиращи фактори в ключовите растящи икономики в света, изброените държави са не по-малко податливи на евентуални шокове в областта на икономиката и сигурността, отколкото през предходните няколко години.

„При надеждите за световно икономическо възстановяване, основано върху БРИК, инвеститорите и бизнесът, търсещи нови пазари с висок ръст и високи рискове, трябва да внимават за тяхната ограничена устойчивост на световни рискове“, заяви главният изпълнителен директор на Maplecroft Алисън Уорхърст.

„Устойчивостта на тези държави на външни и вътрeшни шокове се повишава с времето, така че ако политически рисковата обстановка се подобри, ще можем да наблюдаваме засилена устойчивост, но резултатите ни разкриват, че това все още предстои да се случи“, добави той.

В някои от 4-те най-големи развиващи се икономики управлението и реформите не успяват да издържат на темпото на икономическия ръст, което ги прави уязвими на евентуални рискове като тероризма или климатичните промени, сочат резултатите от изследването.

Според съобщението на компанията Индия и Русия са сред 41 държави, определяни като „високо рискови“, като слабото управление, системната корупция и терористичните заплахи са отбелязани като особено сериозни рискове.

Китай също е изложен на проблеми със сигурността, но е определен като страна със „средно ниво на риск“ заради слабата вероятност социалните или политическите трусове да придобият национален мащаб, пише още в документа.

Бразилия, която е в същата категория на държави със средно ниво на риск, е смятана за най-слабо податлива на световни рискове от 4-те държави от БРИК, отчасти заради стабилността на политическата си структура и силното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още