IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на Индия се забави до 6,9% през третото тримесечие

С основен принос за по-слабия растеж са високият основен лихвен процент и влошената световна икономическа обстановка

18:25 | 30.11.11 г.
Икономическият ръст на Индия се забави до 6,9% през третото тримесечие

Индийската икономика нарасна с най-бавното си темпо от над две години насам през третото тримесечие, като с основен принос за понижените резултати са високият основен лихвен процент в страната и влошената световна икономическа обстановка, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на индийското правителство.

Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие е нараснал с 6,9% на годишна база. Това напълно оправда прогнозите на анализаторите, но е доста по-малко от регистрираният ръст от 7,7% през второто тримесечие и 8,9% през третото тримесечие на 2010 г.

Индийската индустрия е с най-сериозен принос за по-ниския ръст през третото тримесечие заради забавянето в производството и добивния сектор, засегнат тежко от проблеми, свързани с придобиването на терени и лошото време, твърдят от индийското правителство.

Секторът на услугите остава силен начело с търговията, туризма, транспорта и комуникациите.

„Ние обаче оставаме предпазливи за перспективите пред тези сектори през следващите тримесечия“, заяви Сидхарта Санял от Barclays Capital. „Неблагоприятните макроикономически тенденции - повишаваща се инфлация, висок лихвен процент и отслабените перспективи за световния ръст - остават значими препятствия за подобрение при производството и инвестициите“, добави той.

Данните показват най-бавното темпо на разширяване на икономиката от второто тримесечие на 2009 г., когато страната започна да се възстановява от световната финансова криза от 2008 г. благодарение на монетарни и финансови стимули.

Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още