IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия променя икономическия курс с нови стимулиращи мерки

Планът включва приватизацията на пътища, жп линии и пристанища, а също така по-ниски енергийни разходи и стимули за индустрията

16:15 | 15.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бразилският президент Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бразилският президент Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Бразилското правителство е на път да стартира първата от серията мерки, които могат да влеят до 50 млрд. долара в местната икономика през следващите пет години, пише BBC. 

Първата част от плана, който трябва да бъде обявен днес, включва приватизацията на 14 хил. км пътища и жп линии. Тя ще бъде последвана скоро от приватизация на пристанища, както и от по-ниски разходи за енергия и стимули за индустрията.

Пакетът от мерки цели да подкрепи разочароващият икономически растеж, който се очаква да е под 2% тази година – най-слабият от 2009 г. и неколкократно под впечатляващите 7,5% през 2010 г.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е поканила 50 водещи местни бизнесмени в столицата на страната, където лично ще обяви новата стратегия. През май тя прие бизнесмените в президентския дворец, за да ги попита какво е необходимо за стимулиране на икономиката.

Преди тези мерки Бразилия разчиташе главно на растящото вътрешно потребление, подпомогнато от кредитния ръст и увеличаващите се доходи на бедните, както и на инвестициите на държавните компании. Макар тази стратегия да помогна на страната да се превърне в шестата икономика в света през 2011 г., изпреварвайки Великобритания, правителството не успя да задържи високите темпове на растеж.

Слабият растеж напоследък се отдава основно на повишената задлъжнялост на населението и на глобалното икономическо забавяне, което намали търсенето на бразилски стоки. Според анализатори, също така, на растежа са повлияли и лошата инфраструктура и нарастващите трудови разходи.

Сега правителството се стреми да засили ролята на частните инвеститори, които изгубиха позиции по време на управлението на предишния президент Луис Игнасио Лула да Силва (2003-2010 г.) Той посочи наследника си на поста Дилма Русеф, но тя се смята за твърд и прагматичен лидер по отношение на икономическата политика.

„Правителството осъзна, че приватизацията е начин за поощряване на инвестициите“, коментира Фелипе Салто, икономист в Tendencias, водеща консултантска компания в Бразилия. 

Концесиите се очаква да привлекат до 50 млрд. долара инвестициите през следващите пет години. Русеф също така се подготвя да намали цената на енергията за индустрията (с до 10%) чрез отмяната на някои федерални данъци.

„Без структурни промени те дори могат да генерират търсене и краткосрочен растеж, но също и да причинят по-висока инфлация“, предупреждава Салто. Според него стимулиращите мерки могат да осуетят и усилията за снижаване на публичния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Такъв е гръговрата! Понеже се вижда от космоса, че не могат да управляват икономиката, започват да приватизират.Когато тези приватизирани предприятия започнат да печелят, другите след тях ще ги национализират, защото частниците не могат да богатеят на гърба на народа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още