IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия вдига залога за допълнителното финансиране на МВФ

Страната иска по-голямо право на глас за развиващите се икономики във фонда в замяна на финансовата си подкрепа

11:40 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия вдига залога за допълнителното финансиране на МВФ

Бразилия вдигна залога преди срещата на високо равнище на Г-20 през следващата седмица, обявявайки, че може да ограничи приноса си в планираното увеличаване на финансирането на Международния валутен фонд, освен ако не получи твърди обещания да се предоставят по-големи права при гласуването на развиващите се икономики, съобщи Ройтерс.

През април държавите-членки обещаха да осигурят допълнително 340 млрд. долара на МВФ, за да се подпомогне финансирането на тежко задлъжнелите страни от еврозоната.

Очаква се дълговата криза в региона да бъде преобладаваща тема на срещата на Г-20 в мексиканския град Лос Кабос, която ще започне на 18 юни – ден след провеждането на парламентарните избори в Гърция, които може да се окажат решаващи за оставането на страната в общата валута.

Г-20, която бе създадена през 1999 г. след азиатската финансова криза с идеята да заздрави връзките между развитите и развиващите се икономики, бе лансирана като орган, направляващ глобалната политика след финансовата криза от 2008 г., но авторитетът ѝ бе подкопан, откакто всяка държава-членка започна да тегли чергата към себе си.

Бразилия даде ясен сигнал, че ще използва срещата да настоява за по-голямо право на глас в делата на МВФ. В момента с най-голяма тежест при гласуването са САЩ и развитите държави.

„Разочаровани сме, тъй като виждаме, че страните, които знаят, че ще изгубят влияние, се противопоставят на формулата“, заяви високопоставен представител на бразилското правителство, пожелал да остане анонимен, визирайки прилагането на формулата на квотите. „Въпросът за обема на допълнителните средства остава отворен. Той може да бъде над 10 млд. долара или по-малко“, добави той.

От Европейския съюз бяха обявили, че ще намалят броя на местата в борда на директорите на МВФ с две до есента на тази година, но източници от Г-20, пожелали да останат анонимни, са заявили пред Ройтерс, че са песимистично настроени за твърдото изпълнение на подобен ангажимент.

Китай, Индия, Русия и Мексико са сред държавите, които все още трябва да обявят с каква сума ще участват в увеличаването на ресурса на МВФ, като окончателните обещания трябва да бъдат дадени в Лос Кабос.

Европейски източници твърдят, че страните изчакват да видят какъв ще бъде приносът на Китай и при какви условия ще бъде осигурен. Китай вече обяви, че обмисля сума в рамките на 60 млрд. долара.

На 18 юни се планира специална среща само на лидерите на държавите от т. нар. група БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), заяви бразилски представител.

Пакетът за реформи по финансирането на МВФ ще приключи с одобрение от страна на американския Конгрес, което обаче е малко вероятно преди провеждането на президентските избори в САЩ през ноември, тъй като това ще налага специални пълномощия за допълнително финансиране на фонда.

Германски представители обаче са дали ясно да се разбере, че ще настояват за отделно обсъждане на ресурсите на МВФ и дебат за реформиране на системата за гласуване в световната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още