IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС иска по-силни позиции в МВФ, за да му отпусне средства

Канада настоява за по-малка тежест на европейските представители при гласуването за насочване на новия ресурс на фонда

11:00 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
БРИКС иска по-силни позиции в МВФ, за да му отпусне средства

Опитът на Международния валутен фонд да спечели сериозна подкрепа за допълнителното си финансиране, което би помогнало за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, се натъкна на препятствие, след като тази нощ Бразилия поиска повече власт във финансовата институция за развиващите се икономики като условие за предоставяне на още средства, съобщи Ройтерс.

Бразилският министър на финансите Гидо Мантега изложи условията на сделката след среща с колегите си от Русия, Индия, Китай и ЮАР. „Не сме готови да посочим число, защото има предварителни условия, които не бяха изпълнени от страните, а именно дали те ще се съгласят с вида и графика на реформите“, каза Мантега.

Подкрепата от страна на Китай, Русия и Бразилия е критична за удвояването на ефективния капитал на МВФ чрез набирането на 400 млрд. долара, каквото е желанието на генералният директор на институцията Кристин Лагард. До момента европейски държави и Япония обещаха 320 млрд. долара и МВФ разчита на страните от БРИКС да предоставят остатъка.

Късно вчера финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 се срещнаха на вечеря, като финансирането на МВФ бе основният разискван въпрос.

Източник от голяма развиваща се икономика заяви, че страните от БРИКС са склонни да допринесат за нарастването на ефективния капитал на МВФ, но искат по-голямо право на глас в световната институция, което да отразява по-добре ситуацията на световната финансова сцена, а при част от тях споразумението трябва да бъде одобрено от националните парламенти.

С действие, което може да усложни допълнително опита за увеличаване на финансирането, Канада настоява за отслабване на доминиращата позиция на Европа в 24-членния управителен съвет на МВФ при решението как да бъде използван новият финансов ресурс. Това би могло да осигури повече тежест на развиващите се икономики.

„Като се има предвид, че голямото предизвикателство е това на националните дългове и че страните от еврозоната молят държави извън еврозоната за увеличаване на ресурсите на МВФ, нашето мнение е, че трябва да има две гласувания“, заяви канадският министър на финансите Джим Флахърти.

Последна актуализация: 05:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още