IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС иска по-силни позиции в МВФ, за да му отпусне средства

Канада настоява за по-малка тежест на европейските представители при гласуването за насочване на новия ресурс на фонда

11:00 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
БРИКС иска по-силни позиции в МВФ, за да му отпусне средства

Вчера Лагард призна, че предоставянето на по-голямо право на глас на развиващите се икономики е приоритет за финансовата институция, и обяви, че това е проблем, който тя ще повдигне в разговорите си на четири очи с представители на всяка от държавите-членки на МВФ.

„Възнамеряваме да помолим страните-членки да бъдат решени въпросите за ресурсната квота и управлението“, каза Лагард. „Необходимо е да се направят промени, за да бъде отразено членството в институцията от гледна точка на икономическата мощ и икономическото управление, а те не се случват“, добави тя.

Генералният директор на МВФ се прицели в САЩ заради отлагането на одобрението за реформите при гласуването, съгласувани през 2010 г., и призова Вашингтон да демонстрира поведение на лидер като страна с най-голям принос в капитала на институцията.

САЩ отказаха да предоставят нови финансови ресурси на фонда, но използваха влиянието си за набиране на допълнителен капитал от останалите страни-членки.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик пък насочи вниманието върху провеждането на по-дълбоки и продължителни икономически реформи, които да стабилизират неустойчивото световно икономическо възстановяване.

„Както развитите държави, така и развиващите се икономики трябва да се концентрират върху структурните реформи, които ще се превърнат в двигатели на бъдещия ръст, в противен случай икономиките ще продължат да стагнират“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още