IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи основната лихва до 8% на фона на неувереното възстановяване

Анализаторите очакват тенденцията за понижаване на основния лихвен процент да се запази

12:40 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия понижи основната лихва до 8% на фона на неувереното възстановяване

Бразилия понижи основната си лихва с 0,5 процентни пункта до рекордно ниските 8%, докато политиците се опитват да възстановят икономиката, която се забавя от около година, съобщи Ройтерс.

Комисията за монетарна политика към централната банка, известна като Copom, единодушно реши да понижи нивото на т. нар. Selic с половин процентен пункт, оправдавайки очакванията на анализаторите. Това е 8-мо поредно понижение от август 2011 г. досега, когато основната лихва бе на ниво 12,5%.

По-бавното от предвижданото възстановяване в шестата по големина икономика в света и умереното темпа но инфлация подкрепя каузата за продължаване на агресивното понижаване на основния лихвен процент в Бразилия. Кризата в Европа и забавянето на световната икономика понижиха и опасенията, че едно поредно понижение би било прекалено, подчертават анализатори.

Данни от вчера показаха, че продажбите на дребно в Бразилия са се свили през май, подкопавайки надеждите в сектор, на който бразилското правителство отдавна възлага надежди за поддържане на жизнеспособността на икономиката.

Заради огромния потребителски пазар в най-голямата страна в Латинска Америка, по време на забавянето политиците залагаха, че понижаването на лихвените проценти, данъчните облекчения и други стимули за потребителите ще тласнат ръста нагоре, дори индустриалното производство и инвестициите на бизнеса да се свият.

„В настоящия момент Copom смята, че рисковете за перспективата пред инфлацията остават ограничени“, се посочва в решението на комисията, цитирано в съобщение на централната банка. То е същото като публикуваното след последното понижаване на основната лихва през май, което отново бе с 50 базисни пункта.

Използваните изразни средства в съобщението оставят отворена врата за допълнително понижаване на основния лихвен процент, твърдят анализатори.

Настоящият цикъл от понижения напомня на предишната поредица от орязване на лихвите в началото на световната финансова криза, когато Copom изтри 5 процентни пункта от Selic между септември 2008 г. и юли 2009 г., довеждайки основната лихва до 8,75%.

Всички 42-ма икономисти, анкетирани през миналата седмица от Ройтерс, са посочили, че централната банка ще понижи основния лихвен процент с 0,5 процентни пунка, а повечето от тях очакват същото да се случи и на заседанието през следващия месец.

Разочароващите данни обаче може да накарат банката да продължи с пониженията и отвъд тази точка. „Централната банка може да свали лихвите и под 7,5%, ако външната обстановка не покаже признаци на подобрение, а местната икономика остане в застой“, заяви Нютън Роса, главен икономист в SulAmerica Investimentos.

Бразилският президент Дилма Русеф призова за по-нисък основен лихвен процент, за да бъде стимулирано потреблението. Когато икономическият ръст в страната за пръв път се забави в средата на 2011 г., Русеф публично подкани централната банка да понижи основната лихва. Президентът на централната банка Алешандрe Томбини се възпротиви.

Освен стимулиране на потреблението идеята на Русеф е да намали държавните разходи, реализирайки икономии. На всеки процентен пункт понижаване на Selic страната спестява около 11 млрд. реала (5,42 млрд. долара) годишно от плащане на лихви, сочат изчисления на Роса.

По изчисления на Ройтерс, базирани върху данни от централната банка, на всеки 50 процентни пункта понижение на основната лихва федералното правителство спестява около 3 млрд. реала за 12-месечен период. Числото не включва задълженията на централната банка, държавните компании и общинските управи.

Около 25% от дълга на централното правителство е обвързан с нивото на основния лихвен процент.

В усилията си за запазване на тенденцията към понижаване на основната лихва Русеф търси начини за удържане на инфлацията чрез поставяне на ограничение за държавните разходи.

Това разгневи депутатите, профсъюзите и бизнеса, които оказват натиск за повече стимули, но подпомага умерения ръст на цените. Годишната инфлация в Бразилия се забави до близо двугодишно дъно от 4,9% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още