IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Европейската криза спъва световната търговия

Организацията коригира надолу прогнозите си за растеж на глобалната търговия

15:48 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Паскал Лами: Има допълнителен риск от спадове на търговията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Паскал Лами: Има допълнителен риск от спадове на търговията. Снимка: Ройтерс

Световната търговска организация (СТО) намали прогнозата си за растеж на световната търговия заради дълговата криза в еврозоната.

За тази година СТО вече очаква глобален ръст от едва 2,5%, заяви председателят на организацията Паскал Лами в петък според публикувано в Сингапур прессъобщение, цитирано от Ройтерс. В последната си прогноза отпреди пет месеца базираната в Женева организация предвиждаше увеличение от 3,7%.

Освен това СТО понижи прогнозата си и за следващата година. Според изявлението организацията очаква за 2013 г.  ръст на световната търговия от 4,5%, докато по-рано прогнозата беше за растеж от 5,6%.

Европейската дългова криза е унищожила надеждата на СТО за водено от износа възстановяване на съсипаната глобална икономика, се казва в изявлението.

Валутната зона се намира в рецесия, като особено силно засегнати са Италия, Испания и Гърция, посочва още организацията.

Икономиката на САЩ също се развивала по-бавно от очакваното. Освен това и японската икономика не е в добра форма. 

Според СТО дългогодишната криза е засилила риска, че правителствата все по-често ще прибягват до протекционистки мерки за защита на националните икономики.

Лами заяви, че вижда допълнителен риск от спадове. Още през изминалата седмица генералният директор на СТО обяви, че организацията ще коригира надолу прогнозата си.

Също така базираният в Северен Рейн-Вестфалия институт за икономически изследвания (RWI) понижи през миналата седмица прогнозата си за растеж на световната търговия. А тя е още по-песимистична от очакванията на СТО - 2,4% за тази година и 3,8% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още