IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Лами: Азиатските банки заместиха европейските в търговското финансиране

Ръководителят на СТО вярва, че до няколко седмици в Европа може да се постигне баланс между фискалната консолидация и икономическия растеж

17:08 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Паскал Лами: Азиатските банки заместиха европейските в търговското финансиране

Европейската дългова криза породи опасения, че търговското финансиране може да бъде засегнато, което би свило световната търговия. Безпокойството идваше както от самата криза, така и от поставените под натиск банки заради завишените капиталови изисквания към тях, пише CNBC.

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами обаче смята, че азиатските банки са успели да запълнят празнината на пазара на търговско финансиране, оставена от европейските банки.

„Личното ми усещане е, че като цяло на този пазар няма дисбаланс между търсене и предлагане“, заявява той в интервю за медията.

"Преките чуждестранни инвестиции са се забавили, но основно на развитите пазара. По-важното е, че на развиващите се пазари те продължават да растат", посочва Лами.

На развитите пазари инвеститорите продължават да стоят върху планини от кеш заради несигурността предимно в Европа, но също и в САЩ до известна степен, казва той.

Според Лами еврозоната трябва да се фокусира в по-голяма степен върху интегриран подход към икономиката, за да преодолее дълговата криза.

Ръководителят на СТО вярва, че през следващите няколко седмици е възможно европейските лидери да намерят баланс между фискалната консолидация и икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още