IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за опасност от балон при цените на активите

Експанзивната парична политика на централните банки доведе до сериозен ръст на цените на акциите и на инвестициите в суровини, имоти и други активи

17:14 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ предупреждава за опасност от балон при цените на активите

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че наблюдава за знаци дали масивните парични потоци на пазарите, освободени заради безпрецедентната монетарна политика на централните банки, може да доведат до балони при активите, предаде АП.

„Има риск от прегряване на икономиките, така че трябва да сме внимателни“, коментира зам.-управляващият директор на МВФ Наоюки Шинохара. „Има някои тревожни сигнали, но все още не сме на етап да бием тревога“, допълва той.

Излятата ликвидност в икономиките на САЩ, Япония и Европа се отразява на валутните курсове и подхранва инвестициите в суровини, имоти и други активи. Днес японската йена поевтиня до най-ниското ниво спрямо долара от над 4 години и се очаква да продължи низходящото движение благодарение на агресивната парична политика на централната банка в Токио.

Резултатът за другите валути обаче може и да бъде пагубен.

Шинохара подчертава, че МВФ се опасява и за китайската икономика, която продължава да разчита на правителствените инвестиции в строителството, въпреки че управляващите обещаха да променят икономическия модел.

„Ако погледнете статистиката, Китай все още не е преминал към базирана на потреблението икономика“, посочва той, като допълва, че огромни средства се насочват към неефективни проекти.

Същевременно високата задлъжнялост на местните власти в страната значително са увеличили средно- и дългосрочните рискове за икономиката, а държавата още не е взела мерки срещу огромния сектор на нерегламентираното кредитиране.

От МВФ подчертават, че заради експанзивната парична политика цените на акциите са се повишили силно в глобален мащаб. Експертите обаче се опасяват, че цените и инвестициите не отразяват фундаменталните настроения. 

„Има рязко подобрение на развиващите се пазари, но то не съответства на движението при световната икономика“, пояснява Наоюки Шинохара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още