fallback

Кредитният бум в Бразилия не вещае нищо добро

Не се очертава системна банкова криза, но не изключвам фалита на една-две банки, които са отпускали кредити на домакинства с ниски доходи, смята анализатор

12:48 | 26.05.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През изминалия уикенд Бразилия претърпя малка банкова паника, предизвикана от фалшиви слухове относно държавния социален фонд, пише CNBC. Според анализатор обаче реалният въпрос пред бразилската банкова система е прекомерният кредитен бум.

Нийл Шиъринг, главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics смята, че стремителният ръст на кредитите в Бразилия през последните 10 години е увеличил риска от рязкото им затягане.

„Опитът показва, че държавите с подобен силен ръст в даден момент претърпяват кредитна криза.“

Слухове през уикенда, че социалният фонд Bolsa Familia ще бъде ликвидиран накара хиляди в североизточната част на страната да се втурнат да теглят от субсидиите, изплащани от Brazil's Caixa Economica Federal. Банковата паника не е свързана толкова с кредитоспособността на банката, а с опасенията на бедните хора за получаването на месечните им социални помощи.

Шиъринг обаче предупреждава, че дългосрочни проблеми започват да набъбват под повърхността. „Кредитът не може да продължи да е двигател на растежа. Банки като Caixa кредитираха масирано жилищния сектор, в който има знаци за балон.

„Просрочените кредити нарастват, а потребителското доверие спада. Това, което наблюдаваме е растеж на базата на кредита, който започва да достига тавана си, т.е. е неустойчив.“

Не се очертава системна банкова криза, тъй като правителството има достатъчно активи, за да я предотврати, но не изключвам фалита на една-две банки, които са отпускали много кредити на домакинства с ниски доходи, казва икономистът.

Не всички обаче са толкова загрижени за рисковете от кредитния бум в Бразилия. Според Джеймс-Локхарт Смит, анализатор за Латинска Америка в Maplecroft, спрямо Запада страната изглежда добре със съотношение кредити/БВП от само 53%. Според Шиъринг обаче, ако се включат емисиите корпоративни облигации и заемите, отпуснато от бразилската държавна банка за развитие, то съотношението би скочило до 80%, като се е удвоило през последните 10 години.

Растежът на бразилската икономика се забави сериозно в последните години, като през 2010 г. бе 7,5%, докато за тази се предвиждат само 3,2%, а наскоро 100 икономисти и анализатори, запитани от централната банка, снижиха прогнозата си за растежа до 3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
fallback