IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на бразилската икономика се забавя

Страната отчете икономически растеж от 0,9 на сто за 2012 година, най-лош резултат от три години

21:24 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Откриване на нов завод на британската JCB в Сорокаба, Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Откриване на нов завод на британската JCB в Сорокаба, Бразилия. Снимка: Ройтерс 

Бразилската икономика, която е шестата по големина в света, отчита забавяне на ръста си след няколко години на истински бум. За 2012 г. растежът е в размер на 0,9 на сто миналата година - най-лошият ѝ резултат от 2009 година, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от Ройтерс.

Отчетеният темп е доста по-слаб от 2,7-процентовия растеж за 2011 година и 7,5-процентовия за 2010 година.

През четвъртото тримесечие бразилската икономика е нараснала с 0,6 на сто – с по-нисък темп от очакванията. Преди всичко потребителите са подкрепили конюнктурата – потреблението е нараснало с 1,2 на сто, докато инвестициите са с ръст от едва 0,5%. Секторът на услугите е допринесъл най-много, нараствайки с 1,7 процента. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Бразилия за 2012 година възлиза на 4,4 трилиона реала (2,2 трилиона долара), а на глава от население се падат 22 400 реала (11 200 долара), допълва AP.

За да се противопостави на този тренд и в опит да съживи икономиката, правителството намали данъците върху потреблението и разходи за труд. Освен с исторически ниския лихвен процент и с намалените данъчни ставки, президентът Дилма Русеф иска да насърчи икономиката и с по-изгоден за износителите валутен курс. Бразилската централна банка свали лихвите до историческия минимум от 7,25 процента, за да стимулира растежа, припомня DPA. Страната трябва да се справи и високата инфлация, която отслабва покупателната способност. Затова се очертава скоро Централната банка да повиши лихвения процент, но това ще оскъпи кредитите и така отново ще натовари икономиката и инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още