IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия удвои златните си резерви само за 3 месеца

Централните банки по цял свят продължават чрез покупките си да оказват най-голямо влияние върху поскъпването на ценния метал

23:10 | 21.12.12 г. 2
Бразилия удвои златните си резерви само за 3 месеца

Бразилия увеличи златните си резерви за трети пореден месец през ноември, удвоявайки вложенията си в благородния метал, след като през септември предприе първо повишаване на количеството му в резервите на централната банка от 2008 г. насам, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на Международния валутен фонд.

През ноември Бразилия е разширила вложенията си в злато с 14,7 тона до 67,2 тона, довеждайки ги до най-високото им ниво от ноември 2000 г. През септември и октомври бяха закупени съответно 1,7 тона и 17,2 тона.

И други централни банки продължават да купуват злато, диверсифицирайки своите активи. Вложенията на Русия в ценния метал са нараснали с 2,9 тона през ноември, а тези на Беларус – с 1,4 тона. Корейската централна банка е увеличила златните си резерви с 10% през ноември, като това е 4-та покупка от юни 2011 г.

Турция обаче е продала 5,9 тона, а Мексико – едва 0,1 тона.

За първите 9 месеца на годината централните банки са закупили 373,9 тона злато, а за цялата 2012 г. се очаква долната граница на покупките да бъде в диапазона между 450 и 500 тона, сочат оценки на базирания в Лондон Световен съвет по златото (ССЗ). През 2011 г. публичният сектор закупи 439,7 тона злато, като това е най-високата стойност от 1964 г. насам.

„Централните банки, особено в развиващите се икономики, търсят начин да увеличат съотношението на златото в своите резерви“, заяви Аликзандра Найт, анализатор в мелбърнския филиал на National Australia Bank Ltd. „Това ще бъде двигателят на цените на златото, защото са възможни доста значителни покупки“, каза Найт.

До момента съотношението на златото към всички резервни активи е доста по-малко при развиващите се икономики, отколкото в развитите страни, припомни тя.

САЩ, Германия, Италия и Франция държат над 70% от резервите си в злато, сочат данни на ССЗ. В Бразилия обаче този дял е 0,8%, а тя е втората най-голяма развиваща се икономика в света след Китай.

Златото поскъпва за 12-та поредна година, докато централните банки от САЩ и Европа до Япония увеличават стимулите в подкрепа на своите икономики, предизвиквайки опасения, че местните валути ще бъдат подкопани, а инфлацията може да се ускори.

В свой доклад от 5 декември американската банка Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че цената на златото вероятно ще достигне върха си през 2013 г. и ще започне да се понижава през следващата година, тъй като ръстът в САЩ ще се ускори.

За конкурентите им от Morgan Stanley ценният метал е сред суровините, които ще поскъпнат в най-голяма степен през 2013 г. заради покупките на централните банки, геополитическата несигурност и ниските реални лихвени проценти. Прогнозата им за средната цена за 2013 г. е за 1 853 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още