IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос и Полсън отново купуват злато

Благородният метал ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1925 долара в края на годината, прогнозират анализатори

15:31 | 20.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дванадесет годишната зелена вълна на пазара на злато – най-дългата от девет десетилетия – ще продължи и през 2013 г., тъй като мерките за стимулиране на икономиката, предприети от централните банки, карат инвеститори като Джон Полсън и Джордж Сорос да придобиват рекордни количества от благородния метал, пише Bloomberg.

Златото ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1 925 долара за тройунция в края на годината, което означава ръст от 11% спрямо сегашната цена, прогнозират анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Paulson & Co. държи 3,67 млрд. долара в SPDR Gold Trust – най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, докато Soros Fund Management LLC е увеличил златните си позиции с 49% през третото тримесечие, разкриват данни на Щатската комисия за търговия с ценни книжа (SEC).

Централни банки от Европа до Китай обещават допълнителни стъпки в подкрепа на растежа, с което обаче будят опасения за девалвация на валутите.

От началото на годината инвеститорите са купили 247,5 метрични тона злато чрез борсово търгувани продукти (ETP), с което надхвърлиха годишния добив на благородния метал в САЩ.

„Приемаме златото като застраховка срещу глупостта на политиците“, казва Майкъл Мулани, инвестиционен директор на Fiduciary Trust  в Бостън. „Сега е уместен момент да гарнираме инвестицонните си портфейли с някаква защита като се обърнем към реален активи, какъвто е златото“.

От началото на годината златото в Лондон поскъпва с 11% до 1733,15 долара за тройунция, с което е на път да приключи 12-та поредна година с печалби - най-дългата печеливша серия от 1920 г. През септември 2011 г. цената на златото достигна рекордните 1921,15 долара за тройунция.

Златото в борсово търгувани продукти, първият от които беше създаден през 2003 г., вчера достигна рекордните 2604,2 метрични тона, оценявани на 145,1 млрд. долара.

Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ВЕЧЕ В ПОЗИЦИЯ ДА ПРОДАВАТ, ЩОМ И АЗ ВЕЧЕ НАУЧИХ, ЧЕ СА КУПУВАЛИ :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
след 1 месец само....ще бъде реална ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
а кой ти пречи да продадеш пендарите на баба си и да ги бурканираш в мазето на краставици, аз лично бих си купил твоето злато и ще ти го платя с краставици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Всъчщност златото намира приложение в технологийте като най - добър проводник но е тръврде надценено. Наистина е тъпо да ти стои у вас един винкел дет не мои да правиш нищо с негот та и златен да е. Не говоря ако го продадеш ко мои да правиш с продаденото говоря със самото злато без да го използваш като разменна монета ко полезно мой ти свърши точно нищо. А ако стане некое бедствие и съм откъснат от света по - добре да имам краставици от колкото злато човек без злато мой *** без храна и вода не :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Златото не поскъпва. ХАРТИЕНИТЕ ПАРИ ПОЕВТИНЯВАТ. Не забравяйте тази малка, но съществена разлика!!! Дали златото ще поскъпне до 5 000 или 5000 000 долара зависш само и единствено от оборотите на П е ч а т н и ц и т е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
Сутринта гледах ПИТЪР ШИФ - той очаква 5000$ за унция до няколко години.......?????!!!!?????......Общо взето покачването на цените на златото означава разкапване на световната икономика.........става интересно......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
"Благородният метал ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1925 долара в края на годината, прогнозират анализатори" - това си е чисто поевтиняване на златото.???...ега ти анализаторите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още