IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос и Полсън отново купуват злато

Благородният метал ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1925 долара в края на годината, прогнозират анализатори

15:31 | 20.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това надхвърля златните резерви на всяка една страна по света освен САЩ и Германия, разкриват данни на Световният съвет за златото (WGC). Само SPDR Gold Trust държи 1342,2 метрични тона.

През третото тримесечие Сорос е увеличил своите инвестиции в SPDR Gold Trust до 1,32 млн. дяла – най-значителната подобна позиция от 2010 г., разкриват данни на SEC.

Инвестицията на Сорос се оценява на 221,7 млн. долара като всеки дял представлява около една десета от тройунция злато. От януари 2010 г., когато Сорос нарече златото „абсолютен инвестиционен балон“, цената на благородния метал е нараснала с 60%.

Полсън, който стана милиардер през 2007 г., когато заложи срещу първичния ипотечен пазар в САЩ, притежава 21,8 млн. акции на SPDR Gold Trust, с което към 15 ноември официално е бил най-големият акционер във фонда.

През второто тримесечие инвеститорът е увеличил своя дял с 26% до около 66 метрични тона, които надхвърлят резервите на страни като Бразилия, България или Боливия.

Въпреки че от ноември 2010 г. цената на златото е нараснала с 25%, размерът на пазара на златни фючърси се е свил с 30%. Към момента златото се търгува с 3,5% под най-високите си нива за годината.

Исторически златото е било най-скъпо през 1980 г. при 850 долара за тройунция, които приравнени към инфлацията се равняват на 2398 долара днес.

Според Том Кендал, който е имал най-точните прогнози за цената на златото сред анализаторите на Bloomberg през последните 2 години, златото ще достигне 1880 долара през четвъртото тримесечие на следващата година.

Йохан Хицфет от UniCredit SpA, който е втори в ранг листата на анализаторите на Bloomberg, прогнозира цена от 1950 долара за тройунция отново в края на 2013 г., докато третият – Даниел Бребнър от Deutsche Bank AG очаква цената на благородния метал да достигне 2300 долара за тройунция още през третото тримесечие на 2013 г.

През август централните банки по света увеличиха резервите си за 19-ти пореден месец, отбелязвайки най-дългата подобна серия от 1964 г., разкриват данни на Международния Валуртен Фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ВЕЧЕ В ПОЗИЦИЯ ДА ПРОДАВАТ, ЩОМ И АЗ ВЕЧЕ НАУЧИХ, ЧЕ СА КУПУВАЛИ :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
след 1 месец само....ще бъде реална ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
а кой ти пречи да продадеш пендарите на баба си и да ги бурканираш в мазето на краставици, аз лично бих си купил твоето злато и ще ти го платя с краставици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 11 години
Всъчщност златото намира приложение в технологийте като най - добър проводник но е тръврде надценено. Наистина е тъпо да ти стои у вас един винкел дет не мои да правиш нищо с негот та и златен да е. Не говоря ако го продадеш ко мои да правиш с продаденото говоря със самото злато без да го използваш като разменна монета ко полезно мой ти свърши точно нищо. А ако стане некое бедствие и съм откъснат от света по - добре да имам краставици от колкото злато човек без злато мой *** без храна и вода не :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Златото не поскъпва. ХАРТИЕНИТЕ ПАРИ ПОЕВТИНЯВАТ. Не забравяйте тази малка, но съществена разлика!!! Дали златото ще поскъпне до 5 000 или 5000 000 долара зависш само и единствено от оборотите на П е ч а т н и ц и т е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
Сутринта гледах ПИТЪР ШИФ - той очаква 5000$ за унция до няколко години.......?????!!!!?????......Общо взето покачването на цените на златото означава разкапване на световната икономика.........става интересно......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
"Благородният метал ще поскъпва през всяко тримесечие на следващата година и ще достигне 1925 долара в края на годината, прогнозират анализатори" - това си е чисто поевтиняване на златото.???...ега ти анализаторите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още