IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще изплати дълга си към МВФ през лятото, твърди нейният премиер

Страната дължи на МВФ еквивалента на малко над 2,1 млрд. евро, които трябваше да бъдат платени през тази и началото на следващата година

14:34 | 27.07.13 г. 7
Унгария ще изплати дълга си към МВФ през лятото, твърди нейният премиер

Унгария ще изплати напълно дълга си към Международния валутен фонд още през това лято и месеци преди планирания досега график, е заявил премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от унгарската телевизия HirTV, съобщи Ройтерс.

„Вчера казах на министъра на икономиката, че ще платим предварително цялата сума на МВФ през това лято“, е казал Орбан в реч на конференция в румънския град Байле Туснад.

Унгария взе заем на стойност 20 млрд. евро от МВФ в разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. Малко след встъпването си в длъжност през 2010 г. Орбан внезапно приключи програмата за сътрудничество с МВФ заради желанието на правителството само да контролира финансовите въпроси в страната.

В тази връзка кабинетът прие и непопулярна кампания с най-високия в Европа банков данък и специални налози за бизнеса.

По данни на унгарската агенция за управление на дълга страната трябва да изплати еквивалента на 913 млн. евро на МВФ през третото, както и през четвъртото тримесечие и още 299 млн. евро през първите три месеца на 2014 г., когато ще се проведат избори в страната. Основният коз на Орбан преди вота са мерките за икономии.

В средата на юли управителят на унгарската централна банка Дьорд Матолчи бе изпратил писмо до генералния директор на МВФ Кристин Лагард, в което съобщаваше, че страната обмисля да изплати предварително заема си към световната финансова институция.

Страната демонстрира, че може да се справи и сама на финансовите пазари, като през февруари емитира първите си облигации от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Пресен материал за финансисти-***:http://***.investor.bg/sasht/337/a/jpmorgan-obmislia-iztegliane-ot-biznesa-s-fizicheski-surovini,155003/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Прави разлика между капиталисти и финансисти - макар понякога (и в краткосрочен план) да действат в синхрон, това са две твърде различни категории и в дългосрочен план ефектите от дейността на едните и другите са много различни. Капиталистите са продуктивни - те произвеждат реалните блага и откакто е отменено робството, единствения начин капиталист да стане богат е като те убеди да купиш това, което е произвел (изключая подкупите за държавни поръчки). Докато дейността на финансистите е по-особена и много повече прилича на паразитизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Сън не спиш да пишеш глупостите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
kane
преди 10 години
Заемите не са проблем за която и да е държава ако самата тя е независима във финансите си и има разумни управнициЗа РБ например ако нямаме Валутен борд и БНБ печата постоянно левове като се съблюдава инфлацията и безработицата за какво са ни заеми?!?Затова ни сложиха Валутния Борд за да ни клатят банките и да ни завземат капиталистите като ни разбият държавата и нашето производство.Е УспяхаНапример САЩ и Япония си вземат заеми и изобщо ама изобщо не се притесняват. Защо?Защто лихвите които плащат по заемите си са по-ниски от инфлацията имЕстествено не всеки е САЩ и Япония, Испания и Италия имаха емисии по 7%, но САЩ са на 1.5-2%/или поне бяха/Но когато ФЕД е под контрола им и печатат толкова колкото искат, за да няма гладни къде е проблема!?! В инфлацията ли! Еми никой няма да живее вечно. Важно е да няма гладни, безпизорни. Това че богаташите ще изгубят 3% от милиарда си на кой му пука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Кажи го на Станишев и Орешарски дето искат да теглят новия заем, не на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Никой няма да ги пусне унгарците да бъдат независима от МВФ държава. Изборите от Орбан ще бъдат катастрофално загубени, или може да им се случи и друг "сценарий"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Евала на унгарците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още